Obama, primit cu interes în Israel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Candidatul democrat a promis că, dacă va fi ales, va transforma procesul de pace din Orientul Mijlociu în prioritate Barack Obama s-a aflat ieri în Israel şi Cisiordania, unde a avut

Candidatul democrat a promis că, dacă va fi ales, va transforma procesul de pace din Orientul Mijlociu în prioritate

Barack Obama s-a aflat ieri în Israel şi Cisiordania, unde a avut întrevederi cu liderii locali. Turneul candidatului american continuă astăzi cu vizita în Germania.

În cadrul întâlnirii cu preşedintele israelian Shimon Peres, Obama a vorbit despre "relaţiile speciale dintre Israel şi SUA" şi despre intenţia sa de a susţine securitatea statului evreu, în calitate de "senator sau preşedinte" al SUA.

El a promis sprijin ferm Israelului - "un miracol produs în Orientul Mijlociu"- şi a spus că, dacă va fi ales, va depune eforturi pentru revigorarea procesului de pace din regiune.

Barack şi Barak au luat dejunul împreună

Obama, purtând la gât o cravată albastru cu alb, culorile steagului israelian, a luat micul dejun cu ministrul israelian al apărării, Ehud Barak. El s-a mai întâlnit şi cu liderul opoziţiei de dreapta, Benjamin Netanyahu, cu ministrul de externe Tzipi Livni, dar şi cu premierul Ehud Olmert, care riscă înlăturarea de la putere din cauza acuzaţiilor de corupţie.

Vizita-maraton de 15 ore s-a încheiat cu o oprire la Zidul Plângerii. Obama s-a străduit să liniştească temerile israelienilor şi evreilor americani cu drept de vot în ceea ce priveşte relaţia sa cu Ierusalimul. Faptul că a pledat în timpul campaniei pentru negocieri directe cu Teheranul, pe care Israelul îl consideră o ameninţare pentru securitatea sa, reprezintă în continuare un mare semn de întrebare pentru evrei.

Nu a ocolit Cisiordania

Obama a avut întrevederi ieri la Ramallah cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, şi cu premierul Salam Fayyad. Vizita lui în această regiune a fost interpretată drept "un semn bun", în condiţiile în care John McCain nu s-a întâlnit cu palestinienii când s-a aflat în Orientul Mijlociu la începutul verii.

Potrivit lui Saeb Erekat, negociator palestinian pentru pace, Abbas intenţiona să-l roage pe Obama să-şi îndrepte atenţia spre conflictul palestiniano-israelian, dacă va deveni preşedinte.

Mă aflu aici pentru a sublinia relaţiile speciale dintre Israel şi SUA şi pentru a-mi exprima propria susţinere pentru securitatea statului evreu
Barack Obama, candidat democrat la preşedinţia SUA

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite