Obama, părăsit de Rahm Emanuel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rahm Emanuel (foto), şeful administraţiei de la Casa Albă, urma să-şi anunţe ieri demisia pentru a se lansa luni în cursa pentru postul de primar al oraşului Chicago.

Unul dintre oamenii de bază ai lui Barack Obama în timpul campaniei electorale şi în primii doi ani de mandat, Emanuel va avea sarcina dificilă de a umple golul lăsat de Richard M. Daley, primar de 21 de ani în Chicago, după ce tatăl său, Richard J. Daley, a fost edil-şef în perioada 1955-1976. La Casa Albă, părerile privind activitatea sa sunt împărţite. O serie de consilieri ai preşedintelui i-au reproşat faptul că nu a reuşit să-i ţină pe democraţi în jurul lui Obama. „Fiecare vot a fost dificil: sistemul de sănătate, reforma financiară, energie. Democraţii nu au stat alături de preşedinte aşa cum au făcut-o republicanii în timpul lui George W. Bush", notează „Fox News".

Sătul de idealişti

În schimb, „The New York Times" scrie că în perioada dezbaterilor din Congres pe tema stimulilor fiscali, Emanuel l-a sunat de 15 ori într-o zi pe Harry Reid, liderul majorităţii democrate din Senat. Primul apel a fost la 7.00 dimineaţa, iar ultimul la 11.30, noaptea. Alţii au susţinut că Emanuel, un pragmatic dur, s-a săturat de idealismul colaboratorilor lui Obama. „Preşedintele îşi începea ziua cu o întâlnire cu Rahm şi o încheia tot cu el", a povestit joi, în cadrul unei conferinţe de presă, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Robert Gibbs.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite