Obama, lovit financiar în războiul dintre Hollywood şi Internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mogulii de la Hollywood refuză să mai ofere donaţii pentru campania de realegere a lui Barack Obama în funcţia de preşedinte al SUA, relatează website-ul american www.deadline.com. Decizia ar fi venit după ce Obama s-a plasat de partea companiilor de pe internet în războiul legislative al acestora cu Hollywood-ul.

O primă bătălie în acest război a fost câştigată ieri de reprezentanţii web-ului, conduşi de Wikipedia şi WordPress care au organizat o "grevă" împotriva a două proiecte de lege antipiraterie, aflate în dezbateri în Congresul American.

Cele două website-uri au fost inaccesibile miercuri, iar acest lucru a generat un torent de scrisori adresate congresmanilor de către intrnauţi, ceea ce a făcut ca opt senatori şi membri ai Camerei Reprezentanţilor să-şi retragă sprijinul pentru cele două proiecte introduse în Camera Reprezentanţilor (SOPA) şi în Senat (PIPA).

„Datorită tuturor telefoanelor, e-mailurilor şi mesajelor primite pe Tweeter, mă voi opune SOPA şi PIPA", a declarat pe Tweeter senatorul democrat Jeff Merkley, de Oregon. Senatorul republican Charles E. Grassley din Iowa, şi-a retras şi el susţinerea pentru proiectul la redactarea căruia ajutase.

Cele două legi ar permite Departamentului de Justiţie al SUA şi deţinătorilor de drepturi de autor să ceară ordine judecătoreşti împotriva oricărui site acuzat că „permite sau facilitează pirateria". Legile se concentrează mai ales pe vânzarea ilegală a copiilor filmelor şi altor producţii media. Ele interzic site-urilor să conţină informaţii despre cum pot fi accesate site-urile blocate. Sopa obligă de asemenea motoarele de căutare să înlăture dintre rezultatele căutărilor, site-urile care încalcă legea.

Conflict între noua media şi vechea media

De circa patru ani, studiourile de la Hollywood, casele de producţie şi principalele edituri au pus presiuni pe Congres pentru a acţiona împotriva website-urilor străine care distribuie gratuit filme, muzică sau cărţi, aproape imediat ce au fost publicate.

Susţinătorii legilor spun că ameninţarea pe care o presupune această piraterie subminează industriile care reprezintă simboluri ale culturii americane şi care sunt motorul exporturilor SUA. The Motion Picture Association of America (MPAA), principalul lobby-ist al Hollywood-ului la Washington, spune că această industrie contează mai mult la export decât industria aerospaţială, automobilistică sau agricultura, şi că pirateria costă America 100.000 de joburi.

Mari companii, precum Walt Disney, şi-au asigurat susţinerea congresmenilor, chiar înainte ca firmele de pe internet să-şi dea seama ce se pregăteşte. Susţinătorii legilor au acuzat companiile de pe web de faptul că protejează site-urile care acţionează ilegal de dragul profitului pe care-l a de pe urma acestora.

Mulţi oameni au definit conflictul drept unul între Hollywood şi Google. Google a postat un blog pe această temă susţinând că aceste legi nu vor stopa pirateria şi că există modalităţi mai bune de a aborda această problemă decât a cere companiilor americane să cenzureze internetul. „Anumite site-uri străine sunt în această afacere pentru bani şi credem că cel mai bun mod de a le închide este să le tăiem sursele de finanţare", scriu reprezentanţii Google.

Hollywoodul, supărat pe Casa Albă

Cele mai cunoscute site-uri care au protestat împotriva acestor proiecte, fiind indisponibile pe parcursul zilei de miercuri, sunt Wikipedia şi WordPress. WordPress a postat pe homepage o înregistrare video care susţine că SOPA „distruge intrnetul". „Autorii legislaţiei nu par să înţeleagă cum funcţionează internetul", a declarat pentru BBC cofondatorul WordPress, Matt Mullenweg.
MPAA a calificat protestul drept „iresponsabil" şi drept „un truc menit să impresioneze".

Într-o postare pe website-ul Casei Albe, trei dintre oficialii de rang înalt ai administraţiei Obama, care se ocupă de problemele internetului şi drepturilor de proprietate intelectuală, au spus că „împărtăşesc îngrijorările comunităţii internauţilor privind aceste proiecte de lege" şi că nu vor susţine legi care „cresc riscul privind securitatea pe internet sau subminează dinamica şi inovaţia online".

Cei trei oficiali recunosc că pirateria online este o problemă care necesită un răspuns legislativ hotărât şi că vor să găzduiască un eveniment online "pentru a culege mai multe date" în această privinţă. Mogulii de la Hollywood au interpretat acest lucru drept o declaraţie de război, scrie site-ul www.deadline.com.

"Suntem dezamăgiţi de administraţia Obama şi de preşedinte pentru că nu ne susţine. Cel puţin ar fi putut rămâne neutru. Personal nu-l vor mai susţine şi nu-I voi mai da nici măcar undolar", a declarat un şef de studio pentru website-ul amintit.

Până acum cel mai vocal mogul împotriva lui Obama a fost Rupert Murdoch, care, sâmbătă, a declarat fanilor săi de pe Twitter: "Obama s-a plasat de partea plătitorilor din Silicon Valley care ameninţă toţi creatorii de soft cu pirateria şi cu hoţia".

Dar şi alţi moguli au conversaţii "directe şi personale" cu Obama şi cu partidul Democrat pe această temă şi l-au informat că se retrag de la campanile de strângere de fonduri planificate pentru zilele următoare, scrie presa americană.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite