Obama, favorit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cursa pentru prezidenţiale, senatorul de Illinois este preferatul tinerilor Popularitatea candidatului democrat Barack Obama este în creştere, anunţă un sondaj realizat de Institutul

În cursa pentru prezidenţiale, senatorul de Illinois este preferatul tinerilor

Popularitatea candidatului democrat Barack Obama este în creştere, anunţă un sondaj realizat de Institutul Rasmussen. Obama o devansează pe rivala Hillary Clinton, care s-a aflat până acum pe locul întâi în preferinţele democraţilor cu drept de vot. Rezultatele sondajului estimează că Obama ar putea obţine 32% din voturile exprimate în alegerile preliminare din februarie, alegeri în urma cărora se va decide candidatul democrat la preşedinţie.

În comparaţie, Clinton, până acum favorita Partidului Democrat, ar primi 30% din voturi. Datele au fost obţinute în urma unui sondaj telefonic realizat în perioada 23-26 aprilie, majoritatea răspunsurilor fiind date înainte de prima dezbatere televizată a democraţilor de pe 26 aprilie. Clinton a înregistrat un declin constant în ultimele două luni. Astfel, în luna martie, senatoarea de New York se afla cu 12 procente înaintea lui Obama. Studiul arată că cei doi candidaţi sunt diferenţiaţi şi de considerente demografice. Astfel, senatorul de Illinois, în vârstă de 45 de ani, născut din mamă caucaziană cu cetăţenie americană şi tată kenyan, este favoritul votanţilor sub 40 de ani. Clinton, 59 de ani, conduce pe segmentul de vârstă de 65 de ani şi mai mult. Susţinătorii lui Obama văd în el un candidat capabil să depăşească atât barierele rasiale, cât şi pe cele ideologice. Dacă ar câştiga alegerile prezidenţiale, Barack Obama ar deveni primul preşedinte de culoare din istoria SUA. Situaţia este strânsă şi când vine vorba de banii adunaţi de cei doi în timpul campaniei electorale. Astfel, Obama a reuşit să strângă 25 milioane de dolari faţă de 26 milioane de dolari obţinute de echipa lui Clinton.
Pe locul trei în topul preferinţelor celor intervievaţi se află fostul senator John Edwards, care ar obţine 17 procente în alegerile din februarie.
Datele ce măsoară popularitatea candidaţilor în urma dezbaterii televizate din 26 aprilie vor fi făcute publice în cursul săptămânii viitoare. Dezbaterea a reunit cei opt candidaţi ai Partidului Democrat şi a avut ca temă centrală retragerea trupelor americane din Irak.

Promisiunile lui Obama

- asigurări de sănătate pentru fiecare american
- accesul la un program educaţional de combatere a violenţei urbane
- o politică de "unificare", şi nu de "dezbinare" rasială sau religioasă
- implicarea cetăţenilor în combaterea traficului cu droguri

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite