Obama cucereşte Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un milion de entuziaşti, din Germania şi din ţările vecine, s-au adunat ieri-seară în faţa Coloanei Victoriei din Berlin, pentru a asculta discursul candidatului democrat la preşedinţia

Un milion de entuziaşti, din Germania şi din ţările vecine, s-au adunat ieri-seară în faţa Coloanei Victoriei din Berlin, pentru a asculta discursul candidatului democrat la preşedinţia SUA, Barack Obama. Presa comentează faptul că senatorul de Illinois, pe care peste 75% dintre germani şi-l doresc la Casa Albă, a devenit un adevărat superstar în această ţară.

Mulţi preşedinţi americani - printre care John F. Kennedy, Ronald Reagan şi Bill Clinton - au ţinut cuvântări memorabile în capitala Germaniei. De aceea se consideră că acest prim discurs din cadrul turneului european al lui Obama are valoare simbolică. Mai mult, celebra frază a lui Kennedy - Ich bin ein Berliner - a fost rostită în 1963 din faţa aceleiaşi Coloane a Victoriei.

Mulţi germani văd în Obama un nou J.F.K., un posibil preşedinte american pe care l-ar putea susţine. Turneul senatorului de Illinois pe Bătrânul Continent a avut ca primă oprire Berlinul, unde aspirantul la Casa Albă s-a întâlnit cu cancelarul Angela Merkel, cu ministrul de externe Frank-Walter Steinmeier , dar şi cu primarul capitalei, Klaus Wowereit. Obama se va deplasa astăzi în Franţa, urmând ca sâmbătă să sosească în Marea Britanie.

Candidatul democrat a avut prima întâlnire oficială cu un lider European După o vizită la Zidul Plângerii, Barack Obama a sosit la Berlin, întâia oprire pe Bătrânul Continent din cadrul turneului său mondial.

Înainte de a părăsi Ierusalimul, Obama, însoţit de rabinul Shmuel Rabinovici, a vizitat Zidul Plângerii. Cu o kippa albă pe cap, Obama a lăsat, după obicei, un bileţel între pietrele zidului.

El şi-a sprijinit mâna de zid şi s-a recules câteva clipe. Anterior, Obama vizitase oraşul israelian Sderot, la capătul unei zile maraton în Cisiordania, unde a promis că se va implica imediat în procesul de pace, dacă va fi ales. În ceea ce priveşte Iranul, Obama a declarat că toate opţiunile, inclusiv cele militare, trebuie să rămână deschise, pentru a împiedica Teheranul să obţină arma nucleară.

Întâlniri la nivel înalt

Odată ajuns la Berlin, Obama s-a îndreptat spre Cancelaria germană, pentru o întâlnire cu Angela Merkel. La poartă, a făcut cu mâna unui grup de elevi de clasa a XI-a, care terminau de vizitat clădirea chiar în momentul sosirii oaspetelui de pe Ocean. Obama şi Merkel şi-au strâns mâinile şi au schimbat câteva cuvinte în faţa presei, după care au intrat în biroul gazdei pentru discuţii private. Miercuri, Merkel declara că va vorbi cu Obama, printre altele, despre încălzirea globală.

Ea a ţinut însă să menţioneze că Germania va rămâne fermă pe poziţii şi va refuza să trimită trupe în sudul Afganistanului.

În cursul după-amiezii de ieri, Obama urma să se întâlnească şi cu ministrul german de externe, Frank- Walter Steinmeier.

Nemţii, încântaţi de Obama

Zeci de mii de germani s-au adunat în faţa Coloanei Victoriei din Berlin pentru a asista la discursul candidatului democrat, considerat a avea valoare simbolică.

Mulţi preşedinţi americani - printre care John F. Kennedy, Ronald Reagan şi Bill Clinton - au ţinut cuvântări memorabile în capitala Germaniei.

Fostul preşedinte german Richard von Weizsaecker a declarat chiar că vizita lui Obama ar putea deschide calea pentru o nouă relaţie transatlantică: "Credem de mult timp că nimeni din America nu mai e interesat de continentul nostru. Discursul lui Obama dovedeşte însă că această prejudecată este falsă", a declarat von Weizsaecker pentru ziarul "Bild".

Potrivit unui sondaj, 75% dintre germani vor ca Obama să fie următorul preşedinte al SUA.

Forţele de ordine, în alertă

Un pachet suspect a provocat panică ieri la hotelul Adlon din Berlin, unde era cazat Obama, înainte ca poliţia să anunţe că acesta conţinea doar o carte. Hotelul a fost închis 10 minute, timp în care experţi din cadrul poliţiei au verificat pachetul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite