Obama, cu ochii pe Coreea de Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american a vizitat ieri zona demilitarizată dintre cele două Corei. El a spus că Phenianul „nu va obţine nimic prin ameninţări şi provocări“.

Preşedintele american, Barack Obama, s-a întâlnit ieri, la Seul, cu preşedintele sud-coreean, Lee Myung-bak, înaintea unui summit global pe probleme de securitate nucleară care începe astăzi în capitala sud-coreeană.

 Principalul scop al summitului este împiedicarea grupurilor militante sau infracţionale să obţină arme nucleare. Coreea de Nord nu se află, oficial, pe agenda summitului, dar este de aşteptat ca acest subiect să fie discutat pe marginea reuniunii de la Seul.

Coreea de Nord se pregăteşte să lanseze o rachetă cu rază lungă despre care susţine că are rolul de a plasa un satelit pe orbită. Phenianul a anunţat că racheta va fi lansată între 12 şi 16 aprilie, spre sud, de la baza de lansare Sohae, în comitatul Cholsan (provincie situată pe coasta de nord-vest). Lansarea rachetei este programată pentru a coincide cu a 100-a aniversare a naşterii „Marelui Lider", Kim Il-sung.

Liderii american şi sud-coreean au spus că Phenianul riscă noi sancţiuni şi izolare dacă nu anulează planurile de lansare. „Coreea de Nord îşi cunoaşte obligaţiile şi trebuie să facă paşi ireversibili către îndeplinirea lor", a spus Obama, adăugând că Washingtonul şi Seulul sunt „absolut unite" în această privinţă. El a spus că Phenianul „nu va obţine nimic prin ameninţări şi provocări".

Preşedintele Lee Myung-bak a declarat că SUA şi Coreea de Nord au „au căzut de acord să răspundă serios oricărei provocări şi ameninţări din partea Coreei de Nord şi să intensifice măsurile de apărare". Potrivit lui, comunitatea internaţională este gata să ajute Coreea de Nord să îmbunătăţească standardul de viaţă al cetăţenilor săi, dacă aceasta alege drumul către pace.

Lansare iminentă

 „Autorităţile militare sud-coreene şi americane sunt avertizate că Phenianul a transportat partea principală a unei rachete cu rază lungă de acţiune la baza de la Tongchang-ri, unde pregăteşte lansarea", a comunicat ieri Ministerul sud-coreean al Apărării. Barack Obama declară că „nu se ştie cu certitudine cine conduce regimul nord-coreean", în timp ce noul lider, tânărul Kim Jong-Un, îşi evaluează autoritatea.

„Este greu să ne facem o idee despre Kim Jong-Un, mai ales pentru că situaţia din Coreea de Nord pare perturbată. Nu putem şti cu certitudine cine controlează regimul şi care sunt obiectivele pe termen lung", a afirmat preşedintele american.

El a apreciat că abordarea Chinei pentru moderarea provocărilor aliatului nord-coreean pare să nu funcţioneze, dat fiind că nu conduce la o „schimbare fundamentală" în comportamentul Phenianului. „Sugestia mea adresată Chinei este că modul în care exprimă preocupările în relaţia cu Coreea de Nord nu a condus la o schimbare fundamentală a comportamentului Coreei de Nord", a spus Barack Obama.

„Frontiera libertăţii"

Preşedintele SUA s-a deplasat ieri în zona pe care a numit-o „frontiera libertăţii", între Coreea de Sud şi Coreea de Nord. Zona demilitarizată dintre cele două Corei este o fâşie de 248 de kilometri care separă ţările după războiul din perioada 1950-1953. „Sunteţi pe frontiera libertăţii. Contrastul dintre Coreea de Sud şi Coreea de Nord nu poate fi mai evident decât aici", le-a spus Obama unora dintre cei 28.500 de militari americani staţionaţi în Coreea de Sud.

Phenianul a mai lansat o rachetă cu rază lungă în 2009, gest condamnat de Consiliul de Securitate al ONU şi care a determinat o intensificare a sancţiunilor împotriva regimului nord-coreean.

În perioada respectivă, această rachetă a survolat nordul arhipelagului nipon, fără incidente şi fără ca Japonia să încerce să o doboare. Summitul de două zile privind securitatea nucleară găzduit de Coreea de Sud va reuni peste 50 de ţări. 

" Este greu să ne facem o idee despre Kim Jong-Un, mai ales că situaţia din Coreea de Nord pare perturbată."

Barack Obama preşedintele SUA

Tokyo, gata să intercepteze racheta nord-coreeană

Ministrul Apărării japonez a ordonat vineri pregătirea sistemelor de apărare antirachetă, pentru a putea distruge proiectilul pe care se pregăteşte să îl lanseze Coreea de Nord, chiar dacă acesta nu ameninţă arhipelagul. „Am ordonat pregătirea desfăşurării sistemelor PAC-3 şi a navelor de război echipate cu Aegis", a declarat Naoki Tanaka.

Japonia are două dispozitive complementare de apărare antirachetă: baze cu rachete sol-aer Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3) şi distrugătoare ce dispun de un sistem de luptă Aegis, care permite lansarea de rachete interceptoare Standard Missile-3 (SM-3). Premierul Yoshihiko Noda trebuie să dea totuşi ordinul oficial înainte ca Forţele de autoapărare nipone (numele oficial al armatei japoneze) să se pregătească să distrugă racheta, dacă va fi nevoie.

Autorităţile nipone sunt îngrijorate că racheta nord-coreeană sau fragmente din lansator vor cădea pe teritoriul japonez sau în apropiere. Primul etaj al rachetei ar urma să cadă în Marea Galbenă, la vest de peninsula coreeană, iar al doilea etaj în Marea Filipinelor, la est de arhipelagul filipinez. În drumul său, racheta va trece pe deasupra insulelor arhipelagului Okinawa, aparţinând Japoniei.

Decizia niponă de a se pregăti pentru orice eventualitate intervine cu câteva zile înaintea unui summit nuclear organizat la Seul, la care vor participa, între alţii, Noda şi preşedintele american Barack Obama, şi în cadrul căruia ar putea fi abordat dosarul nord-coreean.

infografie
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite