Obama continuă ofensiva în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După triumful de la Berlin, senatorul de Illinois s-a îndreptat ieri spre capitala Franţei Candidatul democrat la preşedinţia SUA, Barack Obama, şi-a continuat ieri turneul european cu o

După triumful de la Berlin, senatorul de Illinois s-a îndreptat ieri spre capitala Franţei

Candidatul democrat la preşedinţia SUA, Barack Obama, şi-a continuat ieri turneul european cu o vizită în Franţa, unde a fost primit de Nicolas Sarkozy la Palatul Elysee.

Preşedintele Franţei s-a grăbit să se întoarcă de la o întâlnire din sud-vestul ţării pentru a-l primi cum se cuvine pe oaspetele de peste Ocean.

Deşi nu împărtăşesc aceleaşi idei politice, se pare că liderul francez are o slăbiciune pentru Obama, pe care-l consideră "prietenul" său. Publicaţia "Le Figaro" l-a citat pe Sarkozy care afirma, cu puţin înainte de sosirea senatorului de Illinois, că "sunt singurul francez care-l cunoaşte (pe Obama - n.r. )".

Cei doi s-au întâlnit pentru prima oară în 2006, pe vremea când Sarkozy candida la preşedinţia Franţei.

Sarkozy îl preferă pe Obama

Actualul lider de la Elysee i-a acordat mult mai puţină atenţie lui John McCain în martie, când acesta a vizitat Parisul. După o întrevedere de 45 de minute, senatorul de Arizona a fost lăsat să facă faţă singur întrebărilor reporterilor, adunaţi în curtea Palatului.

După triumful de la Berlin, unde Obama a adunat peste 200 de mii de entuziaşti care i-au ascultat discursul, senatorul de Illinois nu a căutat să repete "figura" şi în Paris, scrie "Le Figaro", "pentru că este conştient de faptul că uriaşa popularitate de care se bucură la noi (în Franţa - n.r.) ar constitui un dezavantaj în ochii electoratului de centru din Statele Unite".

Comentariul din "Le Figaro" face referire la imaginea negativă pe care a avut-o Franţa în ochii multor americani, după ce Parisul a fost atât de vehement în a se opune invaziei americane în Irak. Francezii şi-au exprimat încântarea vizavi de vizita lui Obama, în care văd un preşedinte capabil să aducă schimbarea.

Obama? Este prietenul meu. Eu sunt singurul francez care îl cunoaşte.
Nicolas Sarkozy,
preşedintele Franţei

Turneul, un mare succes

Reuters comentează că Obama s-a comportat în acest turneu ca un adevărat preşedinte al SUA şi că a trecut un test extrem de important în lupta pentru Casa Albă. Debutul lui Barack Obama pe scena lumii a fost un succes pentru candidat şi o mare frustrare pentru rivalul McCain şi criticii atât de dornici să-l vadă gafând.

Senatorul de Illinois, al cărui turneu mondial se încheie azi la Londra, a reuşit să alunge îndoielile celor care-l considerau neexperimentat în probleme de politică externă şi a demonstrat că este un candidat credibil pentru funcţia de preşedinte al SUA.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite