Obama caută ţară de refugiu pentru Gaddafi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia americană a început să caute un stat dispus să-i ofere refugiu liderului libian Muammar Gaddafi, în cazul în care acesta va fi alungat de la putere. Aceasta va fi probabil, undeva o ţară din Africa.

SUA şi aliaţii au căutat, în secret, o ţară care să-l accepte pe Muammar Gaddafi, în pofida faptului că libianul a afişat o atitudine sfidătoare în ultimele zile, susţinând clar că nu are de gând să cedeze presiunilor de a părăsi ţara.

Forţele loiale colonelului libian şi-au intensificat bombardamentele asupra oraşului Mirsata, singurul din vestul ţării aflat încă sub controlul rebelilor, relatează New York Times.

Eforturile de a găsi o ţară dispusă a-l găzdui pe liderul libian sunt îngreunate, însă, de probabilitatea ca Muammar Gaddafi să fie pus sub acuzare de Curtea Penală Internaţională de la Haga pentru atentatul de la Lockerbie şi pentru atrocităţile comise în Libia, mai scrie cotidianul american.

Potrivit unor oficiali ai administraţiei Obama, o posibilitate ar fi aceea de a găsi o ţară care nu este semnatară a tratatului care cere ţărilor să-i predea pe cei puşi sub acuzare de CPI, ceea ce ar fi de natură să-l încurajeze pe Gaddafi să plece de la Tripoli.

Mai multe state africane i-ar putea oferi refugiu

Aproape jumătate dintre ţările din Africa nu au semnat sau ratificat Statutul de la Roma, prin care recunosc jurisdicţia CPI. Nici Statele Unite nu au ratificat documentul, de teamă ca soldaţii sau eventualii săi agenţi să nu fie puşi sub acuzare.

image

Mai multe ţări africane i-ar putea oferi refugiu colonelului Gaddafi,  potrivit ministrului de externe al Italiei, Franco Frattini. Muammar Gaddafi a menţinut relaţii strânse cu lideri din Ciad, Mali şi Zimbabwe, iar mitinguri pro-Gaddafi au avut loc recent în mai multe locuri de pe continent, dar încă nu este clar ce ţări ar fi dispuse să-l primească pe liderul libian.

Şi Uniunea Africană s-a implicat, în discreţie, în găsirea unei posibile gazde, potrivit New York Times.

Oficialii americani recunosc că liderii rebelilor nu au stabilit cine i-ar putea succeda lui Gaddafi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite