Obama: „Scopul nostru e să distrugem Al-Qaida“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La un an de la raidul trupelor americane speciale în care a fost ucis Osama bin Laden, liderul reţelei teroriste Al-Qaida, preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a făcut o vizită-surpriză în Afganistan şi a semnat un acord strategic cu preşedintele Hamid Karzai.

Şeful Casei Albe, care a ajuns marţi seară la Kabul, a afirmat că victoria împotriva grupării Al-Qaida este „la îndemână" şi şi-a reînnoit apelul către talibani pentru ca aceştia să participe la reconcilierea naţională în Afganistan, relevă AFP.

„Scopul nostru este să distrugem Al-Qaida şi suntem pe cale să facem exact asta", a declarat Obama într-un discurs ţinut la baza din Bagram, aflată la 50 de kilometri de Kabul.

Şeful Casei Albe a adăugat că în faţa talibanilor „este trasată calea spre pace", dar a subliniat că „aceia care refuză să accepte vor avea în faţa lor forţe de securitate afgane solide, susţinute de Statele Unite şi aliaţii lor".

Mesaj pentru americani

La aproape 11 ani de la atacurile de la 11 septembrie 2001, care au dus la invadarea Afganistanului de către Statele Unite, Obama a ţinut să le transmită un mesaj compatrioţilor săi. „Recunosc că mulţi americani s-au săturat de război. În calitate de preşedinte, nimic nu este mai greu decât să semnezi o scrisoare către o familie (a unui soldat ucis) şi să te uiţi în ochii unui copil care va creşte fără mamă sau tată", a declarat Obama.

„Nu voi mai lăsa americani în pericol decât dacă este absolut necesar pentru securitatea naţională. Dar trebuie să ne terminăm treaba începută în Afganistan şi să punem capăt acestui război în manieră responsabilă", a adăugat el. Potrivit Pentagonului, peste 1.800 de militari americani au murit în războiul din Afganistan.

Un acord strategic

Preşedintele SUA a semnat un acord strategic cu omologul său afgan, Hamid Karzai. Potrivit acestuia, după retragerea trupelor SUA, prevăzută pentru 2014, forţele americane se vor implica în instruirea militarilor afgani, „dar nu vor construi baze permanente în această ţară, şi nici nu vor patrula prin oraşe sau prin munţi", notează Associated Press.

Acordul vine în contextul în care, în ultima perioadă, tot mai multe voci au ridicat semne de întrebare privind capacitatea forţelor afgane de a asigura securitatea ţării, în lipsa coordonării SUA.

De altfel, la doar câteva ore după vizita-surpriză a preşedintelui american, talibanii au comis un atac sinucigaş asupra unei clădiri care adăposteşte în special angajaţi ai Uniunii Europene şi ai ONU la Kabul.

Un kamikaze a intrat cu o maşină-capcană în clădirea Green Village, provocând moartea a cinci trecători afgani şi a unei gărzi de securitate.  „Forţele de securitate afgane au ripostat rapid şi cu eficienţă pentru a contracara atacul şi au ucis toţi atacatorii", a precizat Forţa Internaţională de Asistenţă pentru Securitate (ISAF).

Talibanii au anunţat că vor lansa începând de mâine tradiţionala „ofensivă de primăvară" în tot Afganistanul, împotriva forţelor NATO care susţin Guvernul de la Kabul şi a tuturor aliaţilor lor. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite