Obama: Nu ne dorim o retragere precipitată din Afganistan, ci una realizată în mod responsabil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Barack Obama a declarat ieri că se opune oricărei retrageri "precipitate" de trupe din Afganistan, în contextul în care strategia SUA în această ţară a fost pusă sub semnul întrebării, după ce un soldat american a ucis, la sfârşitul săptămânii trecute, 16 civili afgani, relatează AFP.

"Este important pentru noi să asigurăm o retragere (din ţară) în mod responsabil, pentru ca să nu fim nevoiţi ca ulterior să ne întoarcem acolo", a declarat Obama pentru postul KDKA, la Pittsburgh (Pennsylvenia, nord-est). "Nu ne dorim o retragere precipitată" din Afganistan, a adăugat el.

Preşedintele a apreciat că uciderea civililor afgani, inclusiv femei şi copii, este "absolut copleşitoare şi tragică", după care a subliniat că o retragere din Afganistan implicând zeci de mii de militari este necesar să fie efectuată în mod responsabil.

"Avem sute de consilieri la faţa locului în zone civile, avem cantităţi enorme de echipament militar care trebuie să fie retrase (din ţară). Trebuie să ne asigurăm că afganii vor fi în măsură să îşi securizeze frontierele, pentru a evita ca Al-Qaida să pătrundă în interior", a insistat preşedintele american.

Subofiţerul american suspectat că a ucis 16 civili afgani era mobilizat la o bază din Panjwayi, un district instabil din provincia Kandahar, unde a participat la operaţiuni de stabilizare a satelor vecine, în care au fost comise crimele.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite