Obama: „Am ajuns la capătul răbdării“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce provocat tensiuni pe pieţe prin retrogradarea surprinzătoare a ratingului Irlandei, agenţia de evaluare Moody's sare acum la gâtul Statelor Unite.

Agenţia a anunţat că ia în calcul, pentru prima dată din 1995, revizuirea ratingului SUA, din cauza incertitudinilor privind ridicarea plafonului datoriei publice şi a intenţiei de a acorda noi stimuli fiscali. În grila de evaluare a Moody's, SUA are cel mai ridicat rating Aaa, calificativ deţinut încă din 1917. Doar 17 ţări din întreaga lume sunt notate cu acest calificativ. Dacă ratingul ar fi redus, nu există niciun fel de asigurare că el ar mai fi schimbat, chiar dacă problema plafonului ar fi rezolvată rapid.

Noi stimuli fiscali

La 30 iunie, John Chambers, preşedintele Comitetului director al Standard & Poor's, declara că agenţia va scădea ratingul SUA de la cel mai înalt nivel AAA la cel mai scăzut - D, dacă Guvernul nu reuşeşte să ridice plafonul de îndatorare. Pe de altă parte, Chambers şi-a exprimat convingerea că SUA vor reuşi să găsească o soluţie. Anunţul Moody's şi declaraţiile preşedintelui Rezervei Federale, Ben Bernanke, au dus la o nouă scădere a dolarului.

Ben Bernanke a declarat miercuri în Congres că pregăteşte un nou pachet de stimuli fiscali, în condiţiile în care creşterea economică e în continuare lentă. Totodată, el a explicat că se lucrează la un plan de rezervă în cazul în care nu se ajunge la un acord până la 2 august. Trezoreria va încerca să plătească cât mai mult posibil dobânzile şi principalele datorii, pentru a nu se produce o dezordine în sistemul financiar. Prioritate vor avea deţinătorii de obligaţiuni, dar americanii de rând vor avea de suferit.

Obama a trântit uşa

Preşedintele american a plecat brusc de la negocierile pe tema datoriei, furios că republicanii au insistat pentru o ridicare a plafonului pe termen scurt. „Am ajuns la capătul răbdării. M-ar putea costa postul, dar nu voi ceda", ar fi susţinut Obama, potrivit unei surse republicane citate de CBS News. O serie de analişti susţin că toate discuţiile privind intrarea în incapacitate de plată a SUA sunt inutile. Ca argument ei aduc amendamentul al 14-lea al Constituţiei: „Perioada de valabilitate a datoriei publice a Statelor Unite, inclusiv a datoriilor contractate pentru plata pensiilor, nu va fi pusă la îndoială". Alţii susţin că amendamentul, introdus în 1868, avea ca scop împiedicarea statelor sudiste de a provoca o intrare în incapacitate de plată şi protejarea pensiilor militarilor după Războiul Civil. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite