Obama: Rusia şi China nu s-au angajat să-l îndepărteze pe Assad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Statelor Unite Barack Obama a declarat marţi că Rusia şi China "nu s-au angajat" în niciun plan de înlăturare de la putere a preşedintelui sirian Bashar al-Assad, dar că ele sunt conştiente de pericolele unui război civil total în această ţară.

Obama a mai afirmat că Assad şi-a pierdut orice legitimitate şi că este imposibil de conceput vreo soluţie de oprire a violenţei în Siria atât timp cât el este lăsat la putere, relatează Reuters, citată de Mediafax.

Obama a recunoscut că nu a reuşit să ajungă la o înţelegere cu liderii Rusiei sau Chinei, în pofida unor discuţii intense atât cu Moscova cât şi cu Beijingul, care l-au protejat pe Assad de sancţiuni ale ONU mai dure.

"Eu nu aş sugera că în acest punct Statele Unite şi restul comunităţii internaţionale sunt aliniate cu Rusia şi China în poziţiile lor, dar cred că ele recunosc pericolele grave ale unui război civil total", a mai declarat Obama reporterilor la un summit al Grupului celor 20, în Mexic.

"Nu cred că ele trec cu vederea masacrele la care am fost martori, dar cred că şi ele consideră că toată lumea ar fi mai liniştită dacă Siria ar avea un mecanism de oprire a violenţei şi de creare a unui guvern legitim", a adăugat el.

Premierul britanic David Cameron a afirmat că preşedintele rus Vladimir Putin a arătat în mod clar că nu îl mai vrea pe Assad la putere în Siria. Dar Putin l-a contrazis rapid, spunând doar că numai sirienii ar trebui să decidă dacă Assad rămâne sau pleacă.

Obama şi Putin au discutat despre Siria în amănunt când s-au întâlnit luni în staţiunea mexicană Los Cabos, unde participă la summitul G20.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite