Obama şi Romney vor continua confruntarea timp de 15 zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Barack Obama şi Mitt Romney se vor înfrunta pe teren în ultimele 15 zile ale cursei către Casa Albă, în aproximativ zece state considerate decisive, în urma ultimei dezbateri televizate, care va avea doar un impact limitat asupra opţiunii alegătorilor, comentează AFP.

Deşi preşedintele american a profitat de poziţia sa de comandant suprem pentru a sublinia asupra lipsei de experienţă a republicanului, o serie de experţi intervievaţi de către AFP apreciază că dezbaterea, pe o temă care îi interesează în mod tradiţional mai puţin pe americani, urmează să aibă un impact limitat pe ultima sută de metri a cursei alegerilor prezidenţiale de la 6 noiembrie, în care fiecare candidat va recurge la "artileria grea".

"Totul depinde de mobilizarea alegătorilor şi de capacitatea fiecărei tabere de a bate la fiecare uşă în ultimele două săptămâni" de campanie electorală, apreciază Christopher Arterton, profesor la Universitatea George Washington.

"Totul va depinde de operaţiunile de teren, mai mult decât (depinde) de publicitate", a adăugat el. "Există atât de multă publicitate, încât influenţa marginală a fiecărui dolar cheltuit pe publicitate este foarte redusă", a continuat profesorul.

Mitt Romney şi Partidul Republican dispuneau la sfârşitul lui septembrie de un avantaj financiar cu cele 146 de milioane de dolari strânşi, faţă de cele 104 milioane de dolari colectaţi de Obama şi Partidul Democrat.

De cheltuit în doar două săptămâni, aceste sume sunt mai mari decât toate cheltuielile efectuate de republicanul John McCain, în 2008, în cele două luni care au trecut de la învestirea sa de către republicani, când a cheltuit 84 de milioane de dolari, valoarea totală a finanţării publice plafonate pe care a acceptat-o la vremea respectivă.

Electoratul feminin - disputat

Electoratul feminin va fi cel mai disputat în aceste ultime două săptămâni, după ce Romney a marcat o revenire asupra acestei categorii în octombrie, prin intermediul schimbării poziţiei asupra unei serii de probleme de societate şi economice.

Luni seara, în cursul ultimei dezbateri, candidaţii au multiplicat răspunsurile vizând femeile şi economia, cu riscul de a ieşi în afara subiectului discuţiei.

"Romney a avut o strategie interesantă, care a constat în a fi de acord cu Obama asupra mai multor puncte, poate pentru că nu a vrut să pară conflictual, şi a schimbat adesea subiectul, din domeniul politicii extrene spre politica internă", analizează Dotty Lynch, profesor la American University.

"El a reuşit să arate că nu este conservatorul periculos pe care Obama încerca să îl prezinte", apreciază Christopher Arterton, în opinia căruia "Obama a reuşit să continue să se adreseze femeilor în cadrul acestei (ultime) dezbateri".

Deja saturate de publicitate politică în anumite oraşe, spaţiile publicitare ale televiziunilor vor fi luate cu asalt, începând de la posturile naţionale şi până la cele mai mici posturi de televiziune prin cablu, în opinia lui Dotty Lynch urmând să fie vizate în special femeile şi muncitorii.

Mai discret, în state-cheie ca Virginia, Ohio, Florida şi Wisconsin mii de voluntari, dar şi oameni plătiţi, bat deja cartirele cu scopul de a îndemna alegătorii să voteze încă de marţi, atât prin corespondenţă, cât şi la urne, în anumite state.

Peste 4,5 milioane de alegători au votat deja, potrivit unor date oficiale compilate de către expertul Michael McDonald, de la Universitatea George Mason. În mod tradiţional, democraţii au un avantaj în privinţa acestor operaţiuni.

Marţi dimineaţa votul anticipat urmează să fie posibil în cele 50 de state americane şi în Districtul Columbia, unde se află capitala.

"Până în prezent, cursa este atât de strânsă, încât ne putem imagina ca totul să ajungă să depindă de un singur stat", conchide Charles Franklin, unul dintre fondatorii site-ului Pollster.com, care aminteşte că în 2004 a fost nevoie de o zi după ziua alegerilor pentru aflarea rezultatelor definitive în Ohio şi victoriei lui George W. Bush.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite