Obama şi McCain culeg laurii în "alegerile Potomac"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei doi candidaţi conduc, fiecare în tabăra lui, în cursa pentru nominalizare. Barack Obama este marele câştigător al cursei democrate organizate marţi în "statele Potomac": Districtul

Cei doi candidaţi conduc, fiecare în tabăra lui, în cursa pentru nominalizare.

Barack Obama este marele câştigător al cursei democrate organizate marţi în "statele Potomac": Districtul Columbia, Maryland şi Virginia. El a "îngenuncheat-o" pe rivala Hillary Clinton, care are în prezent motive serioase de îngrijorare.

Senatorul de Illinois este, în acest moment, candidatul cu cele mai multe şanse la Convenţia Democrată din Denver, Colorado, care va avea loc la sfârşitul lui august. El are mai mulţi delegaţi decât Clinton, dar lupta este în continuare foarte strânsă.


În aceste condiţii, din ce în ce mai multe voci de peste Ocean susţin că este foarte probabil ca nominalizarea candidatului unic să se afle în mâna superdelegaţilor, acei membri ai Partidului Democrat care deţin funcţii publice - ei pot fi, de exemplu, membri ai Congresului, foşti preşedinţi de stat. Superdelegaţii reprezintă 24% din votanţii la Convenţie şi pot decide în ultimul moment ce candidat susţin.


Votat de democraţi şi republicani


Dacă în supermarţea alegerilor, statisticile arătau că Obama a fost votat cu precădere de tineri, persoane cu studii superioare şi afroamericani, cifrele făcute publice după alegerile de acum două zile ar trebui s-o pună serios pe gânduri pe doamna Clinton.


Obama începe să câştige din ce în ce mai mult teren, după ce a obţinut o "felie" din voturile electoratului format din femei, clasa "de mijloc" şi chiar hispanici, categorii despre care se spunea că o susţin cu precădere pe Hillary Clinton. Analiştii americani vorbesc şi despre voturile conservatorilor republicani care, nemulţumiţi de oferta propriului partid, se îndreaptă spre Obama.


Senatorul de Illinois a povestit în cadrul unei întâlniri cu alegătorii cum cineva i-a mărturisit în şoaptă că, deşi este republican, va vota cu el. Obama i-a mulţumit, tot pe un ton scăzut, după care l-a întrebat pe alegător de ce poartă schimbul de replici în şoaptă.


În cursa republicană, lucrurile stau mult mai simplu decât la democraţi. McCain a câştigat cele trei "state Potomac", consolidându-şi şi mai mult poziţia de lider în cursa pentru învestitură.

"Obamacanii" îşi fac vocile auzite

CNN îi numeşte pe republicanii care îl susţin pe senatorul de Illinois "Obamacans" ("Obamacani"- de la Obama şi GOP). Printre cele mai proeminente figuri ale acestui tip de alegători se numără şi Susan Eisenhower, nepoata fostului şef de stat Dwight Eisenhower, care l-a caracterizat pe Obama drept un preşedinte care-i face pe americani să fie optimişti, aşa cum reuşea şi bunicul ei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite