Obama şi McCain, în campanie externă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Candidatul democrat va vizita Europa şi Orientul Mijlociu, în timp ce rivalul republican va ajunge în America Latină Barack Obama şi John McCain îşi încep campaniile pentru

Candidatul democrat va vizita Europa şi Orientul Mijlociu, în timp ce rivalul republican va ajunge în America Latină

Barack Obama şi John McCain îşi încep campaniile pentru prezidenţiale în străinătate, pentru a câştiga încrederea alegătorilor îngrijoraţi de politica externă americană.

Candidatul democrat are planuri ambiţioase, luna aceasta urmând să viziteze Germania, Marea Britanie, Franţa, Israel şi Iordania. După turneul european şi cel din Orientul Mijlociu, senatorul de Ilinois va ajunge în Irak şi Afganistan. Rivalul republican, John Mccain, care a efectuat deja deplasări în Europa şi Orientul Mijlociu în primăvară, se va duce în Columbia şi în Mexic pentru a-l combate pe Obama pe tema comerţului şi a politicii externe.

În Europa se aşteaptă ca Barack Obama să aibă parte de o primire călduroasă, întrucât, potrivit sondajelor, europenii ar prefera un afroamerican la Casa Albă, care promite o altă politică faţă de cea a lui George W. Bush.

Covor roşu în Germania

Analiştii apreciază că vizita în Israel are ca scop risipirea suspiciunilor alegătorilor americani evrei faţă de candidatul democrat, ivite după ce aceasta s-a oferit să discute cu responsabilii iranieni.

În timp ce publicaţia "The Times" titra ironic că Obama vine pe Vechiul Continent în concediu de odihnă, presa germană nota că unii politicieni şi-au amânat plecarea în vacanţă pentru a se întâlni cu candidatul democrat.
Deşi data exactă a vizitei nu a fost încă stabilită, cancelarul Angela Merkel a declarat că abia aşteaptă să-l cunoască pe cel care ar putea deveni primul lider afroamerican al Americii. Aprecierile de care Obama se bucură în Germania sunt şi un rezultat al poveştilor spuse de Auma, sora sa vitregă, care trăieşte la Bayreuth.

McCain îi vizează pe hispanici

În speranţa că va primi votul hispanicilor în noiembrie, John McCain va încerca în Columbia şi Mexic "să arate că are un mare avantaj în faţa lui Obama în materie de securitate naţională şi că Partidul Democrat a abandonat America Latină", a declarat Michael Shifter, vicepreşedinte al grupului de cercetare Inter-American Dialogue.

În schimb, democraţii speră că va face noi gafe, după ce în timpul vizitei din Iordania i-a confundat pe şiiţi cu sunniţi şi a declarat că Iranul antrenează simpatizanţi ai Al-Qaida. Afirmaţie inexactă, întrucât Washingtonul nu a adus niciodată Teheranului astfel de acuzaţii.

Filială electorală în Polonia

Candidatul democrat are, de sâmbătă, în Polonia "un comandament electoral". Ideea aparţine unor tineri inspiraţi de iniţiativele similare din alte ţări. Cei 40 de fondatori declară că nu este o iniţiativă cu un caracter politic, deşi unii membri fac parte din diverse formaţiuni, precum Platforma Civică sau Partidul Democrat. Iniţiatorul acţiunii, Przemysaw Goebski, a declarat că scopul comandamentului este de a-i convinge pe polonezii din SUA să-l voteze pe Barack Obama. El crede că senatorul de Ilinois ar fi fost inclus în turneul său european şi Polonia, dacă iniţiativa ar fi avut loc mai devreme.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite