Obama câştigă, Hillary remaniază, McCain aşteaptă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Barack Obama a câştigat spectaculos în statul Maine, astfel că, pentru prima dată de la începerea alegerilor primare, candidatul de culoare a devansat-o pe Hillary Clinton . Barack Obama a

Barack Obama a câştigat spectaculos în statul Maine, astfel că, pentru prima dată de la începerea alegerilor primare, candidatul de culoare a devansat-o pe Hillary Clinton .

Barack Obama a încheiat cel mai spectaculos weekend de la debutul alegerilor primare, reuşind să câştige în toate cele patru state în care s-au desfăşurat alegeri. Prin victoriile din Washington, Nebraska, Louisiana şi Maine, Obama se bucură în prezent de sprijinul a 1.137 de delegaţi în comparaţie cu Hillary Clinton, care deţine doar 1.134.

Trecerea lui Hillary pe locul al doilea în opţiunile electoratului democrat a produs deja primele cutremure în tabăra acesteia. Astfel, directoarea echipei de campanie, Patti Solis Doyle, a fost înlocuită cu Maggie Williams, una dintre apropiatele lui Hillary. În rândul suporterilor lui Barack Obama domneşte optimismul. Singura care a tulburat apele în tabăra lui Obama a fost scriitoarea britanică Doris Lessing, care a anunţat că Obama riscă să fie asasinat dacă ajunge preşedinte. Lessing are 88 de ani.
"Adevăratul conservator"


Favoritul republicanilor, John McCain, a fost învins în weekend, în Louisiana şi Kansas, de Mike Huckabee, însă prin victoria din Washington, fostul veteran al războiului din Vietnam păstrează cele mai mari şanse pentru câştigarea nominalizării propriului partid. Un ajutor nesperat a venit chiar din partea preşedintelui George W. Bush, care l-a numit pe John McCain un "adevărat conservator".

Declaraţia vine în contextul în care mai mulţi republicani contestă "conservatorismul" senatorului de Arizona. McCain a reuşit până acum să câştige 719 delegaţi, secondat la mare distanţă de Mike Huckabee, cu 234. Podiumul este întregit de Ron Paul, cu 14 delegaţi. Analiştii cred că în zilele următoare tot mai mulţi lideri republicani le vor cere lui Huckabee şi Paul să se retragă din cursă, pentru ca partidul să se concentreze pe candidatura lui McCain.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite