Oamenii din umbra candidaţilor la Casa Albă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În spatele personalităţilor politice de succes stau adevărate armate de specialişti, conduse de strategi care pot face şi desface cariere şi candidaturi Succesul sau, dimpotrivă,

În spatele personalităţilor politice de succes stau adevărate armate de specialişti, conduse de strategi care pot face şi desface cariere şi candidaturi

Succesul sau, dimpotrivă, eşecul unora dintre aspiranţii la fotoliul prezidenţial al Statelor Unite nu se bazează doar pe charisma sau mesajul transmis de aceştia. Ceea ce vede o lume întreagă este de fapt produsul
muncii a sute de oameni care acţionează din umbră.

Un rol decisiv în campania electorală aflată în plină desfăşurare în SUA îl joacă consilierii, cei care acţionează în umbra candidaţilor. Importanţa lor devine din ce în ce mai mare pe măsură ce cursa intră pe ultimele sute de metri.

Dar cine sunt aceşti consilieri? Sunt oamenii care stabilesc strategiile de campanie, hotărăsc poziţiile candidaţilor în chestiuni de securitate naţională sau de reformă a sistemului de sănătate, decid ce spune şi cum se îmbracă cel pe care-l sfătuiesc. Sunt cei care apar în faţa jurnaliştilor atunci când trebuie lămurite anumite probleme sensibile de imagine.

De cele mai multe ori, sunt cei care stau în umbra candidatului şi pregătesc cu minuţiozitate următoarele mişcări ale campaniei. Fiecare dintre cei trei candidaţi cu şanse reale de a ajunge preşedinte al Statelor Unite beneficiază de armate de consilieri, personalităţi sau strategi anonimi, cu rol crucial în lupta electorală.

Oamenii lui McCain, ingredient-cheie în reţeta succesului

Analiştii au încercat să‑şi dea seama pe ce anume se bazează succesul lui John McCain, căruia, vara trecută, nu-i acorda nimeni vreo şansă de reuşită. Ameninţat cu spectrul renunţării la cursa electorală din cauza lipsei fondurilor, McCain şi-a revenit rapid şi a obţinut victorii după victorii în alegerile preliminare.

El s-a impus în scurt timp drept candidatul din partea Partidului Republican în cursa pentru prezidenţialele din noiembrie.

Dincolo de ambiţia sa uriaşă, disciplina şi marea putere de muncă, McCain se poate lăuda că este sprijinit de unii dintre cei mai importanţi strategi conservatori: John Weaver - analist politic şi liderul comitetului de acţiune politică Straight Talk America; unii spun chiar că John Weaver este pentru McCain ceea ce Karl Rove a fost pentru George W. Bush. Mark Salter, şeful de personal al campaniei lui McCain, a fost şi coautor al unora dintre cele mai bune cărţi scrise de senatorul de Arizona, precum "Faith of Our Fathers" şi "Character is Destiny".

Printre alţi consilieri se numără Tom Loeffler, fost congresmen de Texas (care supervizează operaţiunile de strângere de fonduri pentru campanie) sau Michael Deaver, fost şef al personalului de la Casa Albă.

Veteranul războiului din Vietnam apelează, în probleme legate de economie, la sfaturile lui Phil Gramm, fost senator de Texas, despre care s-a speculat chiar că va candida alături de McCain la prezidenţialele din noiembrie, la Gerry Parsky, care a lucrat pentru Departamentul Trezoreriei de-a lungul a cinci administraţii republicane, la Kevin Hassett, venit din echipa lui Bush, sau la Carlos Bonilla.

"Buldogul" a făcut lobby şi pentru România

Cei mai cunoscuţi consilieri ai lui McCain sunt în politică externă. Printre ei se numără fostul secretar de stat Henry Kissinger, dar şi Richard Armitage, William Kristol, Robert Kagan sau Randy Scheunemann.

Despre acesta din urmă se afirmă că este cel care a creionat liniile principale ale atitudinii lui McCain în ceea ce priveşte politica externă, anunţată printr-un discurs în urmă cu câţiva ani: "Am dovedit că suntem cea mai mare forţă a binelui din istoria omenirii. Avem toate intenţiile să continuăm folosirea întâietăţii noastre în afacerile globale pentru beneficiul umanităţii".

Scheunemann este un practicant de lobby cunoscut în cercurile politice de pe Potomac. El are legături puternice cu neoconservatorii de la Washington şi este implicat în numeroase campanii de natură să promoveze o diplomaţie americană agresivă.

Acesta a participat la dezbaterile privind utilizarea, de către SUA, a forţei militare în Somalia, Irak, Haiti sau Bosnia. La începutul anilor 2000, a fost consilier la Pentagon pentru Donald Rumsfeld şi a lucrat cu Bruce Jackson la extinderea NATO. El a făcut lobby pentru România, Letonia şi Macedonia.

Poreclit pe bloguri "buldogul lui McCain", Randy Scheunemann susţine continuarea războiului din Irak, una dintre chestiunile principale pe care se bazează campania electorală a lui John McCain.

Entuziasmul şi tinereţea consilierilor, nu întotdeauna un avantaj

Senatorul Barack Obama a strâns în jurul lui o echipă de consilieri tineri, dar şi de strategi de primă clasă. Foştii consilieri pe probleme de securitate naţională Zbigniew Brzezinski şi Antony Lake sau fostul şef al marinei, Richard Danzig, se află în tabăra senatorului de Illinois. Lor li se alătură figuri de prim-rang ale Partidului Democrat, precum Joseph Cirincione (de la fundaţia Carnegie Endowment), Lawrence Korb şi fostul şef al contraterorismului american, Richard Clarke.

David Axelrod, un fost jurnalist din Chicago, este creditat ca autor al sloganului "Change We Can Believe In", care a electrizat mulţimile de atâtea ori, şi cu introducerea conceptului de "schimbare", atributul-cheie al campaniei lui Obama.

În chestiunile economice, Obama cere ajutorul lui Austan Goolsbee, profesor la Universitatea din Chicago, Jeff Liebman, specialist în probleme de buget şi pensii, sau David Cutler, expert în sistemul de sănătate.

David Plouffe, omul cu e-mailurile

Managerul de campanie al lui Obama, David Plouffe, este partener la AKP Media, firma de consultanţă care s-a ocupat de campania pentru Senat a candidatului democrat. Plouffe este cel care trimite mesaje electronice suporterilor lui Obama, după fiecare competiţie electorală.

Susan Rice, "Condi" a democraţilor

O figură aparte printre apropiaţii lui Obama o reprezintă însă Susan Rice, unul dintre principalii consilieri pe teme de politică externă. Fiica unui fost guvernator al Rezervei Federale, Rice este absolventă a universităţilor Stanford şi Oxford.

A fost consultant pentru tandemul Kerry-Edwards la alegerile din 2004 şi adjunct al secretarului de stat în administraţia Clinton. Pe lista de propuneri a lui Obama, în eventualitatea în care câştigă alegerile prezidenţiale, Susan Rice figurează în calitate de consilier pe probleme de securitate naţională.

Analiştii o compară mereu cu actualul secretar de stat, Condoleezza Rice, iar suporterii lui Barack Obama o numesc cu respect "Our Dr. Rice" sau "Condi a democraţilor". Colaboratorii spun despre ea că este "foarte muncitoare şi disciplinată, genul de om care nu abandonează lupta".

Ca dovadă a importanţei pe care-o are în cercul lui Obama, Susan Rice a preluat de multe ori şi rolul de purtător de cuvânt al campaniei electorale, aşa cum s-a întâmplat în 5 februarie, în superziua alegerilor din SUA. Ea a apărut la canalul de televiziune Fox News şi a vorbit despre succesul răsunător al senatorului de culoare.

Cât priveşte devotamentul său pentru Obama, este suficient să reproducem o declaraţie făcută recent de Rice: "Am fost atrasă de la început de el aşa cum eşti atras de cineva care este extraordinar de inteligent, profund şi are o viziune largă şi o înţelegere adâncă a provocărilor externe majore ale fiecărei zile".

Scăpările din tabăra lui Obama

Pe de altă parte, este interesant de menţionat că taberei lui Obama i se reproşează lipsa de experienţă. Tocmai aceasta ar putea fi făcută responsabilă pentru câteva scăpări, cum a fost cea a consilierului Austan Goolsbee, care ar fi afirmat pentru un post de televiziune canadian că discursul anti-NAFTA (Tratatul Nord-American de Liber Schimb) abordat de senatorul de Illinois nu e decât "retorică de campanie".

În aceeaşi serie se înscrie şi "gafa" consilierului Samantha Power, care a declarat pentru cotidianul britanic "The Scotsman" că "ea (Hillary Clinton) este un monstru şi se pretează la orice". Imediat după nefericita comparaţie, Power şi-a prezentat demisia.

La câteva minute după demisia lui Power, echipa lui Clinton a difuzat o altă înregistrare: într-un interviu acordat BBC, Power relativiza angajamentul lui Obama vizavi de retragerea trupelor din Irak în 16 luni, calificându-l drept "scenariul cel mai optimist".

Analiştii consideră că, în acest context, un inconvenient major îl reprezintă chiar faptul că oameni care nu au mai fost implicaţi în viaţa politică sau în campanii prezidenţiale au obţinut roluri majore în campania lui Obama, iar de multe ori "se lasă duşi de val". Există voci care consideră că "prestaţiile" acestora au dăunat imaginii senatorului de Illinois.

Veteranii doamnei Clinton

Fosta primă doamnă s-a înconjurat de veterani ai Administraţiei lui Bill Clinton. Fostul secretar de stat Madeleine Albright, consilierul pentru securitate naţională Sandy Berger sau generalul în rezervă Wesley Clark sunt apropiaţi ai lui Hillary.

Fostul ambasador american la ONU şi emisar pentru Balcani, Richard Holbrooke, ar putea ajunge secretar de stat în administraţia Hillary Clinton. Spre deosebire de tabăra lui Obama, caracterizată printr-un aflux impresionant de tineri, cercul lui Hillary este format, mai degrabă, din oameni trecuţi de prima tinereţe, care au în spate ani de luptă pe fronturile de bătălie de la Casa Albă sau de pe Capitol Hill.

Viziunile acestora se apropie mai mult de cele ale conservatorilor (Albright a afirmat că "motivul pentru care trebuie să folosim forţa este acela că suntem America, naţiunea de care lumea are nevoie", în timp ce Holbrooke l-a comparat pe liderul iranian Ahmadinejad cu Hitler).

În februarie, pe fondul succeselor răsunătoare obţinute de Obama, Clinton a anunţat că o înlocuieşte pe Patti Solis Doyle, şeful campaniei sale electorale, cu Maggie Williams, consilier apropiat încă de pe vremea când soţul ei era preşedintele Statelor Unite. Doyle a rămas consilier în echipa de campanie a fostei prime doamne.

Mark Penn, "fostul" lui Hillary

Strategul campaniei lui Hillary, Mark Penn este cel care a creat sloganul "Ready on Day One", insistând pe experienţa fostei prime doamne în chestiuni de politică externă, siguranţă naţională şi relaţii comerciale cu vecinii din NAFTA.

Caracterizat printr-o putere de muncă extraordinară, fostul absolvent de Harvard s-a specializat pe identificarea unor grupuri-ţintă clare, aşa cum a fost cel constituit din "Soccer moms" şi care a contribuit la realegerea lui Bill Clinton în 1996.

Penn este cel care nu a ezitat să-l atace mereu pe Obama pentru "abordările republicane" în probleme precum sistemul de sănătate. Tot Penn este cel care a folosit cuvântul "cocaină" atunci când pe scena politică americană se discuta despre "greşelile din trecut ale lui Barack Obama".

Acest lucru i-a făcut pe comentatorii de la "Newsweek" să spună că "Penn are IQ-ul unui Bill Gates şi EQ-ul (inteligenţa emoţională) unei legume". La începutul lui aprilie însă, Penn a demisionat din funcţie, după ce presa americană a scris despre relaţiile acestuia cu reprezentanţi ai guvernului columbian.

Burson-Marsteller, firma de relaţii publice condusă de Penn, a fost angajată de guvernul de la Bogota pentru a favoriza adoptarea, în Congresul american, a tratatului de liber schimb americano-columbian, căruia Hillary Clinton i se opune. Mark Penn şi-a prezentat scuzele pentru problemele cauzate candidatei democrate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite