"Oaia neagră" a guvernului din Kuweit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Singura femeie ministru care refuză să poarte vălul islamic, riscându-şi postul. Ministrul educaţiei din Kuweit, Nouriya al-Subaih, i-a înfuriat pe islamişti pentru că refuză să poarte

Singura femeie ministru care refuză să poarte vălul islamic, riscându-şi postul.

Ministrul educaţiei din Kuweit, Nouriya al-Subaih, i-a înfuriat pe islamişti pentru că refuză să poarte văl. Ea va fi interpelată în parlament la iniţiativa deputatului islamist Saad al-Sharie, procedură utilizată adesea pentru a-i forţa pe miniştri să demisioneze înaintea unui vot de neîncredere, relatează Reuters.

Deputatul kuweitian, Saad al-Sharie, a cerut audierea singurei femei din guvern, Nouriya al-Subaih, denunţând proasta gestionare a Ministerului Educaţiei, pe care-l conduce.

Considerată "oaia neagră" a conservatorilor, politicianca i-a înfuriat pe islamiştii din ţara sa pentru că refuză să poarte văl. În afara atitudinii "de sfidare a tradiţiei", pe care a avut-o încă de la începutul mandatului, în luna martie a anului trecut, parlamentarii islamişti îi reproşează "grava deteriorare" a condiţiilor din instituţiile de învăţământ ale emiratului, responsabilitatea într-un caz de rele tratamente la care au fost supuşi elevii de la o şcoală primară şi numiri abuzive în diferite funcţii. Nouriya al-Subaih mai este acuzată şi pentru că nu promovează separarea sexelor.

Parlamentul kuweitian a votat, în urmă cu 10 ani, o lege de strictă separare a bărbaţilor şi femeilor la universitate. Deputaţii conservatori doresc ca această separare să fie extinsă şi la şcolile private străine din ţară. Pe de altă parte, există şi deputaţi care o susţin pe singura femeie ministru, denunţând demersul colegilor lor, bazat - potrivit acestora - pe consideraţii personale. Ţară bogată în petrol, Kuweitul se confruntă de doi ani cu o criză politică, marcată prin demisia succesivă a trei guverne şi audierea mai multor miniştri.

Colega demisionară

Femeile kuweitiene au obţinut dreptul de vot şi de a candida pentru funcţii importante în stat abia în 2005. Singura colegă de cabinet a Nouriyei, Massouma al-Mubarak, a demisionat din funcţia de ministru al sănătăţii, în august, în urma presiunilor făcute de deputaţii islamişti, după ce un spital a luat foc.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite