O insuliţă din Caraibe dă în judecată SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei sferturi din populaţia micii insule cere Pentagonului daune de milioane de dolari. Testele efectuate la bazele militare de la Vieques au făcut din insulă unul dintre cele mai contaminate locuri din lume.

La circa şase decenii după al Doilea Război Mondial, insula Vieques (de 135 km pătraţi şi aflată sub jurisdicţie americană), aflată în apropiere de Porto Rico, a fost una dintre cele mai mari baze de testare a armamentului. 

Muniţia folosită aici de Pentagon conţinea napalm şi uraniu sărăcit, un metal greu, folosit pentru străpungerea maşinilor blindate. Tot aici se efectuau teste cu Agentul Orange, defoliantul folosit în junglele vietnameze despre care s-a spus apoi că ar fi cauzat cancer în rândul veteranilor de război.

Circa 7.000 de oameni - reprezentând trei sferturi din populaţia insulei - dau acum în judecată armata americană, cerând despăgubiri de mai multe milioane de dolari, pe motiv că testele militare i-au îmbolnăvit. Mulţi dintre ei suferă de cancer, alţii acuză dureri cronice, iar unii au orbit. Autorităţile americane au refuzat să discute public această problemă, transmite CNN.

Dr. John Wargo, profesor la Yale, care studiază efectele expunerii toxice asupra sănătăţii umane, a declarat că „Vieques  este unul dintre cele mai contaminate locuri din lume". El a explicat că de vină sunt emanaţiile chimice de lungă durată provenind de la bombe şi obuze de artilerie sau de la armele chimice şi biologice, care au existat pe insulă în cantităţi mari. 

După ani de controverse şi de proteste ale localnicilor, Marina americană a părăsit Vieques în 2003. Experţii de la Universitatea din Georgia au identificat însă bombe neexplodate care continuă să existe pe insulă şi în apele din jurul ei. Acestea se corodează continuu, eliberând mari cantităţi de substanţe cancerigene.

Un alt scandal asemănător a existat în Filipine. Cele două baze militare ale SUA din această ţară au fost  desfiinţate încă din 1991, dar „moştenirea toxică" a rămas. Specialiştii spun că apa, solul şi aerul  contaminate ameninţă sănătatea oamenilor. 

SUA evită asumarea răspunderii, deşi numeroase rapoarte ale OMS menţionează existenţa unor niveluri de plumb, mercur şi pesticide peste limita de siguranţă.

Renume prost

Bazele americane au creat, de-a lungul timpului, tot felul de probleme în ţările în care au fost amplasate. Astfel, înfiinţarea unei baze americane în Arabia Saudită a fost privită de locuitori drept ocuparea a teritoriilor sfinte de către cruciaţi. 

Percepţia asupra bazelor americane ca o ameninţare la adresa suveranităţii naţionale este larg răspîndită în ţările-gazdă pentru simplul motiv că aduce cu sine o intervenţie în politica naţională.  
Un alt caz este cel al fetiţei japoneze violate de doi soldaţi americani în Okinawa care a declanşat proteste violente ale populaţiei oripilate de cumplitul act.  

Câmp toxic

Agenţia de Protecţie a Mediului din SUA a proclamat părţi din Vieques drept „câmp toxic", cerând Pentagonului să cureţe fostul teren de antrenament. Bombele neexplodate se corodează continuu,  emanând substanţe cancerigene.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite