Soţia primarului general al Moscovei, Elena Baturina, a ajuns în galeria oligarhilor ruşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elena Baturina a demonstrat cum se adună miliardele de dolari când ai şi calitatea de soţie a primarului general al Moscovei, Iuri Lujkov. Baturina a strâns în ultimii 20 de ani o avere de 2,9 miliarde de dolari, şi-a cumpărat un castel în Marea Britanie şi visează să-şi construiască propriul oraş.

Apariţia sa, în 2004, pe lista miliardarilor ruşi publicată de "Forbes" a fost o surpriză totală pentru majoritatea moscoviţilor. Şi nu numai pentru că Baturina e femeie, ci pentru că miliardara, spre deosebire de Roman Abramovici, Mihail Prohorov, Oleg Deripaska şi alţi iluştri oligarhi s-a menţinut într-un cvasianonimat voit.

Mai citiţi şi:

VIDEO Un preot din Rusia se roagă pentru ploaie

În aceste zile, însă, Baturina şi soţul ei Iuri Lujkov, primarul general al Moscovei, se bucură de o publicitate nedorită. Refuzul lui Lujkov de a reveni din vacanţă pentru a se ocupa de dezastrul de la Moscova, provocat de fum şi caniculă, ar putea să-l coste funcţia. Zilele trecute, Lujkov a avut parte şi de o manifestaţie de protest în care moscoviţii i-au cerut demisia. Iar zvonurile că va fi înlăturat şi acuzat de corupţie, inclusiv din cauza afacerilor soţiei, sunt tot mai insistente.

Revistele care i-au făcut profilul, susţin că miliardara a avut două atuuri importante care au ajutat-o să adune imensa avere: inteligenţa şi soţul primar general. Provenită de jos, dintr-o familie modestă de muncitori, şi pe deasupra "dotată" cu un fizic nu tocmai atrăgător, Baturina nu părea predestinată să urce pe scara socială atît de repede şi atât de sus. Din lipsă de posibilităţi, a urmat la seral cursurile facultăţii de economie şi management, peste zi lucrând ca simplă muncitoare.

În 1987, cu diploma în buzunar se angajează la Primăria Moscovei, unde îşi pune în valoare inteligenţa şi capacităţile organizatorice. Calităţi remarcate şi de Iuri Lujkov, la acea vreme adjuntul primarului general. În ciuda diferenţei de vârstă (Lujkov e mai bătrân cu 27 de ani), cei doi se căsătoresc în 1991. Mariajul se va dovedi mai mult decât profitabil pentru ambii soţi.

Trăiască scaunul de plastic!

Debutul Baturinei în afaceri e mai mult decât modest. În 1991, ea înfiinţează firma Inteko, având ca obiect producţia de veselă şi mobilier din plastic. Aici intervine influenţa soţului, ajuns între timp primar general al Moscovei (în 1992). Deşi Baturina a negat mereu că ar fi fost ajutată de Lujkov, e de notorietate că numai datorită poziţiei acestuia făbricuţa de plastic a ocupat piaţa moscovită într-un timp record. Pentru câştigarea bunăvoinţei primarului, comenzile către Inteko au curs gârlă. Lovitura nu a venit, însă, din vânzarea castroanelor şi a farfuriilor, ci de la înlocuirea scaunelor de pe toate stadioanele Moscovei.

"«Orice altă firmă cerea pe un scaun de plastic trei ruble. Inteko a cerut cinci, iar noi am fost obligaţi să le cumpărăm de la ea", a dezvăluit un fost antrenor de fotbal, care se ocupă în prezent de finanţele echipei Spartak Moscova.

Afaceri imobiliare în fieful soţului

După această primă experienţă reuşită, Elena Baturina s-a lansat în afaceri mai lucrative, atacând strategic domeniul materialelor de construcţii, apoi cel imobiliar. În scurt timp, s-a impus şi aici pe piaţa moscovită. Potrivit cotidianului "Kommersant", grupul deţinut de Baturina a reuşit din 2006 să controleze întreaga piaţă a cimentului din capitala Rusiei.

În doar câţiva ani de la înfiinţare, Inteko a ajuns una dintre aşa-numitele „Big Four", companiile ce-şi împart 80% din piaţa de construcţii a celui mai mare oraş din Europa.

În 2006, Inteko avea deja circa 30 de proiecte imobiliare, însumând o suprafaţă construită de peste 5 milioane de metri pătraţi. Anul trecut, a demarat construcţia business park-ului Setun Hills din centrul Moscovei, ce ocupă o suprafaţă de 570.000 mp - investiţie estimată la 700 milioane de dolari. Baturina mai deţine şi acţiuni la Sberbank, Gazprom şi Rosneft, are terenuri în Kiev şi este proprietara câtorva hoteluri în Austria, potrivit presei ruse.

Personaj controversat

Primar al Moscovei din 1992, de pe vremea lui Boris Elţîn, Iuri Lujkov este una dintre figurile controversate ale erei postsovietice. Până la dezastrul din această vară, s-a bucurat de popularitate. Acum, are parte de manifestaţii de protest. Mandatul lui expiră în 2012.

Fantasmele „primei-doamne"

Persoană discretă, Baturina nu frecventează jet-setul moscovit, evitând la maximum mondenităţile şi apariţiile în presă. Îşi acompaniază rar soţul la recepţiile oficiale, însă găseşte timp pentru preocupări extra-business. Colecţionează porţelanuri din perioada ţaristă şi e o prezenţă obişnuită la licitaţiile de obiecte de artă ruseşti. Din când în când, joacă tenis, călăreşte şi se antrenează la tir cu carabina. Ultima sa pasiune e golful.

Castel în Marea Britanie

În 2008, Baturina a cumpărat castelul Witanhurst din Marea Britanie. Situat la nord de Londra, castelul era aproape ruinat, când a fost achiziţionat contra sumei de 50 de milioane de lire sterline de către o societate înregistrată undeva în Insulele Virgine. Presa engleză a aflat rapid că în spatele acesteia se află Baturina. "Sunday Times" a şi speculat că miliardara a comandat construirea unui labirint lângă castel pentru a-şi îndeplini un vis din copilărie. Witanhurst are 65 de camere, o sală de bal de 3.700 de metri pătraţi, sală de biliard şi mai multe saloane lambrisate. Renovarea proprietăţii a început deja, costurile lucrărilor fiind evaluate la circa 40 de milioane de lire sterline.

Un alt vis al Baturinei, pe care ea însăşi l-a evocat într-una dintre rarele sale întâlniri cu presa, este construirea unui oraş din temelii. Acesta, indiferent unde ar fi amplasat, între graniţele Rusiei sau în afara lor, va fi "oraşul ei", după cum s-a exprimat miliardara.

Chinezoaicele, cele mai tari

În lume, doar 14 femei deţin la această oră averi personale de peste un milliard de dolari. Potrivit clasamentului „Forbes", şapte sunt din China. Pe primul loc se află Wu Yajun, cu afaceri în domeniul imobiliar şi o avere de 3,9 miliarde de dolari. Locul doi este ocupat de Rosalia Mera, cofondatoarea lanţului de magazine Zara, cu o avere de 3, 5 miliarde de dolari. Baturina este pe poziţia a treia, devansându-le pe americancele Doris Fisher (fondatoarea GAP) şi influenta realizatoare de talk-showuri Oprah Winfrey, ambele creditate cu 2, 4 miliarde de dolari.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite