O cântăreaţă pop, soţia viitorului preşedinte al Chinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Xi Jinping, următorul lider al Marelui Dragon, declanşează o „minirevoluţie“ prezentând ca viitoare primă-doamnă un star pop. Numit acum două zile vicepreşedinte al puternicei Comisii Militare Centrale, Jinping va fi desemnat, în 2012, succesorul lui Hu Jintao.

Numele vicepreşedintelui chinez Xi Jinping era vehiculat de mai mult timp pentru cel mai înalt post a ierarhiei politice de la Beijing, iar faptul că a devenit şi vicepreşedinte al Comisiei Militare Centrale reprezintă un pas obligatoriu, dar sigur, din ritualul nescris al ascensiunii către vârful puterii.

Citiţi şi:

Reorganizare la FMI: China, înaintea Germaniei


Într-adevăr, în 2012, cu ocazia celui de-al 18-lea congres al partidului comunist chinez, Jinping urmează să fie desemnat viitor preşedinte, pentru două mandate consecutive de câte cinci ani. O funcţie pe care o va prelua efectiv în primăvara lui 2013.

Viitorul „stăpân al puterii chineze" (după cum îl defineşte presa franceză) are „sânge albastru". Este considerat un reprezentant de marcă al facţiunii „fiilor de prinţi" sau „prinţii roşii" din partidul comunist, respectiv vlăstari ai veteranilor regimului.

Jinping este fiul lui Xi Zhongxun, figură importantă a comuniştilor chinezi, de care Mao s-a descotorosit în 1962 şi care a fost reabilitat ceva mai târziu de către „părintele reformelor", Deng Xiaoping. Xi Zhongxun a murit în 2002, lăsându-i fiului său o importantă moştenire politică: impulsionarea aşa-numitelor „zone economice speciale" ce au jucat un rol decisiv în decolarea economică spectaculoasă a Chinei.

Un reformator rezonabil

Ascensiunea politică al lui Xi Jinping (inginer chimist de formaţie) este clasică, fără paşi greşiţi. Se vorbeşte despre un personaj politic „cuminte, fără geniu novator, dar deschis unor reforme rezonabile". A fost, o perioadă scurtă de timp, secretar al partidului comunist la Shanghai, după destituirea lui Cheng Lianyu, în urma unei răsunătoare afaceri de corupţie. În acea perioadă, Jinping şi-a dobândit un anume renume de „luptător împotriva corupţiei".

A fost numit vicepreşedinte al Chinei în martie 2008, fapt care l-a plasat pe orbita pentru ascensiunea către vârful puterii. I s-au încredinţat două dosare sensibile, relaţiile cu Hong Kong şi supervizarea fazei finale a Jocurilor Olimpice de la Beijing. Pare să fie omul compromisului, capabil să determine facţiunile rivale din sânul partidului comunist „să-şi bage cuţitele în teacă", susţine „Le Figaro".

O soţie-general

Xi Jinping îşi atrage însă mare parte din atenţia şi din simpatia conaţionalilor datorită nevestei sale, o cunoscută cântăreaţă pop, adevărată vedetă iubită de chinezii de toate vârstele, Peng Liyuan.

Ea deţine şi rangul de general al Armatei Populare de Eliberare, astfel că „performează" şi cu ocazia unor spectacole prilejuite de mari evenimente politice, cum a fost retrocedarea către China, în 1997, a insulei Hong Kong.

Carieră „glossy"

Supranumită deja de presa internaţională „Carla Bruni-Sarkozy a Chinei", Peng Liyuan, 48 de ani, a intrat în rândurile armatei încă de la 18 ani. A devenit un adevărat star al pop-ului local în 1982, cu o piesă intitulată „Pe câmpiile speranţei", iar alte succese au propulsat-o rapid în preferinţele chinezilor.

Este nelipsită din spectacolele de Anul Nou ori de la marile gale ale televiziunii de stat. Gurile rele spun că, timp de mulţi ani, ea a fost mult mai vizibilă şi mai faimoasă decât ilustrul soţ.

Peng Liyuan
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite