O campanie ciudată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În loc de replici acide, candidaţii au făcut un schimb minim de insulte.

A fost cea mai ciudată campanie politică de care îşi amintesc polonezii şi nimănui, din niciun partid, nu-i va părea rău să o vadă terminată. În primul rând, a fost ciudată din cauza sincronizării: în mod normal, nimeni nu s-ar gândi să ţină alegeri în primul weekend al vacanţei de vară sau după câteva săptămâni de inundaţii masive. Dar 4 iulie a fost zi de vot pentru că aşa a spus Constituţia că trebuie să fie. După moartea preşedintelui Lech Kaczynski în accidentul aviatic, guvernul a fost obligat să organizeze alegeri anticipate.

Apoi, campania a fost ciudată şi din cauza participanţilor: dacă nu ar fi avut loc accidentul, Lech ar fi candidat pentru realegere. În schimb, participă în locul său fratele său geamăn, Jaroslaw. După mai multe săptămâni de doliu, campania a căpătat un aer sumbru. În loc de replici acide, candidaţii au făcut un schimb minim de insulte. Conflictele majore au fost evitate.

Acuzaţiile de trădare şi corupţie nu s-au mai materializat. Deşi în politica poloneză se obişnuieşte să-ţi acuzi oponentul de trecut comunist ruşinos, acum, acest gen de campanie negativă s-a făcut doar marginal. Şi Kaczynski, şi contracandidatul său Komorowski şi-au domolit în mod intenţionat campaniile.

Ambii gemeni Kaczynski erau arhicunoscuţi pentru limbajul abraziv: acum, Jaroslaw şi-a limitat retorica, pretextând că s-a schimbat. Komorowski are sprijinul unui guvern încă popular. Dar Kaczynski a câştigat multă simpatie pentru tragedia sa personală. Niciunul nu a avut inima să îl atace pe celălalt, dar nici să se laude pe sine. Şi pentru că nu a fost o campanie normală, probabil că nici rezultatul nu va fi normal. Toată Polonia va avea însă un mare sentiment de uşurare când această campanie se va termina.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite