O ameninţare exagerată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Tremuraţi! Al-Qaida s-a trezit din nou, ameninţă ţara din interior şi din exterior, iar amărâtul vostru de guvern nu e în stare să vă apere“.

Cam aşa sună mesajul politicienilor şi mass-media americane după atentatul eşuat din ziua de Crăciun.

Acest mesaj încărcat de subînţelesuri politice bagă în acelaşi sac probleme total diferite şi ocultează faptul că ameninţarea de pe teritoriul american, în 2009, n-a venit din partea unei organizaţii puternice şi disciplinate, ci din partea unui pumn de amatori fanatici, prost înarmaţi şi fără legătură unul cu altul.

Foloseau arme ieşite din uz şi explozibili învechiţi. Nicio urmă de armament biologic sau radioactiv şi cu atât mai puţin nuclear, ceea ce a reprezentat vreme îndelungată principala temere.

Chiar dacă în 2009 au avut loc mai multe comploturi teroriste pe teritoriul SUA în comparaţie cu anii trecuţi, acestea n-au fost cele mai sângeroase. Din cele 14.000 de omoruri petrecute anul trecut în Statele Unite, doar 14 au fost consecinţa unor atacuri atribuite jihadiştilor: 13 morţi la Fort Hood (Texas), în noiembrie trecut, şi unul la centrul de recrutare al armatei din Little Rock (Arizona), în iunie.

Sigur, aceste cifre nu scuză gafele serviciilor secrete americane, ultima fiind legată chiar de atentatul eşuat de la Crăciun.

Experţii luptei contra terorismului nu reuşesc să cadă de acord asupra semnificaţiei acestei serii de atacuri din 2009. Somalia şi Yemenul s-au detaşat, fără echivoc, pe lista cuiburilor de terorişti care ar putea reprezenta o ameninţare directă la adresa Statelor Unite.

Nici loviturile date de dronele CIA în zonele tribale din Pakistan n-au făcut să dispară ameninţarea provenită din această regiune. Au demonstrat-o deja atentatele sinucigaşe soldate cu moartea celor şapte agenţi CIA, în decembrie trecut, în Afganistan.

Şi Internetul a devenit o « unealtă » puternică în slujba jihadiştilor, cu propagandişti care ştiu să aţâţe furia tinerilor musulmani împotriva războiului dus de SUA în Afganistan şi în Irak.

Cu toate acestea, experţii afirmă că ţara este mult mai sigură acum decât în 2001 şi sugerează o apreciere a situaţiei actuale cu mai multă linişte şi încredere.

În plus, argumentează ei, obiectivul teroriştilor este răspândirea terorii, iar mesajele ce propagă teama le facilitează sarcina. La fel, acoperirea mediatică excesivă creează o atmosferă de tensiune şi teamă, exact ceea ce trebuie evitat. (...)

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite