O actriţă israeliană luptă să-l salveze pe unul dintre fiii lui Gaddafi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un demers cu totul neobişnuit care a uluit atât Occidentul cât şi lumea musulmană se dsfăşoară în Marea Britanie. Actriţa şi fotomodelul de origine israeliană, Orly Weinerman (41 de ani) a iniţiat o campanie pentru salvarea vieţii lui Saif al Islam Gaddafi (40 de ani), unul dintre fiii dictatorului libian ucis.

Ea s-a adresat cu o petiţie fostului premier britanic Tony Blair, cerând să intervină în favoarea acestuia pe lângă actualele autorităţi libiene.

Saif a fost capturat în noiembrie anul trecut de forţele revoluţionare libiene în zona muntoasă Zintan, va fi judecat în cursul acestei luni şi probabil va fi condamnat la moarte, fiind acuzat că ar fi participat la omorârea unor protestatari în timpul războiului din Libia.

Tribunalul Penal Internaţional a cerut extrădarea lui Saif şi judecarea lui la Haga, dar forţele revoluţionare libiene nu vor să-l predea.

Orly Weinerman a fost iubita lui Saif Gaddafi

Orly Weinerman este o cunoscută actriţă israeliană de telenovele, care apărea adesea în coloanele de bârfă ale tabloidelor, a negat ani de zile relaţia sa cu Saif, nici unul dintre ei nedorind să se confrunte cu opinia publică din ţările lor care ar fi condamnat o astfel de relaţie.

Dar săptămâna trecută, ea a recunoscut că, începând din 2005 cei doi au avut o relaţie discretă care a luat sfârşit numai la izbucnirea războiului civil din Libia. Orly a declarat că s-au cunoscut la un prieten comun şi, în pofida unor tensiuni inerente în relaţia lor din cauza originii lor diferite, au vorbit chiar şi despre căsătorie.

Saif al Islam Gaddafi

Statutul ei de evreică a complicat situaţia lui Saif care se temea de consecinţele acestei legături în Libia, dacă ar fi devenit publică .Ea ar fi dorit să se convertească la islamism, dar nu a făcut-o din cauza opoziţiei părinţilor ei.

Când, în 2006, revista "Der Spiegel" a dezvăluit că cei doi se întâlnesc, a trebuit să facă faţă criticilor presei israeliene deşi a negat povestea.

Relaţia lor, a relatat actriţa cotidianului" The Daily Mail", a avut un caracter serios, mai ales în perioada în care Saif a studiat la London School of Economics şi ea işi urma cariera în Israel. Orly nu a întâlnit contactele la nivel înalt ale lui Saif, printre care figura şi Tony Blair.

Petiţie către Tony Blair

Argumentul principal pe care Orly l-a folosit în petiţia adresată lui Blair a fost că implicarea fiului dictatorului libian într-o relaţie de dragoste cu o evreică demonstrează "cât de deschis şi civilizat este. El judeca oamenii după valoarea lor şi nu după ce sunt şi niciodată nu a făcut vreo problemă din religia mea sau din ţara din care provin".

Ea l-a rugat pe fostul premier să-şi folosească influenţa pentru a-l salva pe Saif. Relaţiile celor doi au fost confirmate de o scrisoare a lui Blair adresată fiului lui Gaddafi, găsită în timpul războiului civil din Libia.

"Saif a colaborat cu domnul Blair înainte de a fi capturat. Cei doi sunt buni prieteni şi a venit timpul ca d-l Blair să-I răsplătească loialitatea, a declarat Orly Weinerman.

Trebuie să-l întrebaţi numai pe domnia-sa ce persoană serioasă şi onorabilă este Saif iar prin condamnarea lui la moarte nu se obţine nimic, doar că va fi pedepsit pentru vina tatălui său". Potrivit ei, Tribunalul Penal Internaţional şi comunitatea internaţională i-au întors spatele lui Saif.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite