ONU a suspendat ajutoarele umanitare către Birmania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ciuda reţinerii şi a piedicilor puse de junta militară birmaneză accesului organizaţiilor umanitare şi a ajutoarelor internaţionale pentru supravieţuitorii ciclonului Nargis, patru

În ciuda reţinerii şi a piedicilor puse de junta militară birmaneză accesului organizaţiilor umanitare şi a ajutoarelor internaţionale pentru supravieţuitorii ciclonului Nargis, patru avioane trimise de Organizaţia Naţiunilor Unite au reuşit totuşi să aterizeze pe aeroportul din Rangoon. Conform publicaţiei "Le Point", primul avion a fost jefuit de militari. Sub pretextul "confiscării pentru control" a mărfurilor, aceştia au pus mâna pe mai multe tone de bunuri alimentare, destinate sinistraţilor din cea mai afectată zonă, Irrawaddy. În consecinţă, Programul Alimentar Mondial al ONU a suspendat trimiterea de ajutoare în Birmania.

Peste 100.000 de morţi

Jefuirea avionului ONU ar avea cel puţin două motive, mai susţine publicaţia franceză. Unul ar fi "mituirea" soldaţilor care, după trecerea devastatorului uragan, au dezertat pe capete pentru a-şi vizita familiile. În al doilea rând, junta militară vrea să arate organizaţiilor internaţionale că orice fel de transport de ajutoare sau medicamente rămâne sub propriul control.

Potrivit ultimului bilanţ oficial, ciclonul Nargis a făcut circa 23.000 de morţi, în timp ce 43.000 de persoane sunt încă date dispărute. Aceste cifre sunt însă departe de estimările unor diplomaţi americani de la Rangoon, care susţin că numărul decedaţilor a depăşit pragul de 100.000.
Ieri, generalii juntei au difuzat un mesaj televizat prin care au cerut populaţiei să voteze "da" la referendumul ce urmează să aibă loc pe 24 mai, vizând proiectul de constituţie prin care se acordă puteri sporite armatei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite