ONU a pus gând rău piraţilor somalezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parisul şi Washingtonul au introdus o rezoluţie care va permite arestarea acestora Statele Unite şi Franţa au introdus ieri, în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, o rezoluţie

Parisul şi Washingtonul au introdus o rezoluţie care va permite arestarea acestora

Statele Unite şi Franţa au introdus ieri, în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, o rezoluţie care, dacă va fi votată, va permite oricărui stat să aresteze piraţii în apele teritoriale somaleze. Documentul oferă altor state posibilitatea de a folosi "toate măsurile necesare" pentru a lupta împotriva pirateriei moderne.

Consiliul de Securitate va dezbate rezoluţia care ar putea permite oricărui stat să folosească "toate măsurile necesare pentru identificarea, arestarea şi prevenirea oricăror acte de piraterie sau de jaf armat" din largul coastelor somaleze.

Mandatul este însă unul limitat la numai şase luni. Navele militare vor avea dreptul "să abordeze, să percheziţioneze sau chiar să confişte navele ce sunt folosite pentru piraterie". Totuşi, conform rezoluţiei, statele care ar dori să intervină în zonă ar trebui să coopereze cu guvernul somalez interimar. De altfel, chiar guvernul somalez a cerut, în februarie, ajutorul ONU în contracararea pirateriei.

Piraterie modernă

Pirateria este principala problemă cu care se confruntă navele comerciale sau de călători care tranzitează apele teritoriale ale unor state africane, printre care Guinea, Guinea - Bissau, Sierra Leone, Liberia sau Somalia. Pirateria a înflorit aici în special datorită faptului că autorităţile statului sunt slabe şi nu deţin elemente necesare contracarării acestui flagel.

În ultimii ani însă - tendinţă păstrată şi în 2008 -, cele mai multe atacuri au avut loc în largul coastelor somaleze. Astfel, numai în 2008 au avut loc aproape cincisprezece atacuri asupra navelor comerciale sau de pasageri. Ultimul incident a avut în prim plan un pescador spaniol, cu 26 de persoane la bord. Echipajul a fost eliberat în schimbul a 1,2 milioane de dolari. Cel mai mediatizat eveniment a fost însă cel al unui iaht de lux francez, ce avea la bord aproximativ 30 de persoane.

Echipajul şi pasagerii au fost eliberaţi după intervenţia armatei franceze. Militarii au reuşit să-i aresteze pe piraţi, ce urmează a fi judecaţi.

În prezent, Franţa încearcă să extindă acest mandat şi în vestul Africii, în timp ce SUA sunt interesate mai mult de coasta somaleză. Washingtonul se teme că regiunea ar putea deveni un adăpost pentru grupări teroriste.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite