ONU declară război total foametei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizaţia pentru Agricultură şi Alimentaţie a Naţiunilor Unite (FAO) a decis să pună piciorul în prag şi să convoace o reuniune de urgenţă pentru a lua măsuri împotriva crizei

Organizaţia pentru Agricultură şi Alimentaţie a Naţiunilor Unite (FAO) a decis să pună piciorul în prag şi să convoace o reuniune de urgenţă pentru a lua măsuri împotriva crizei alimentare care se extinde în tot mai multe ţări. Între 3 şi 5 iunie, numeroşi şefi de stat şi de guvern se vor întâlni la Roma pentru a pune la punct o strategie de luptă împotriva foametei.

Jacques Diouf, directorul general al FAO, speră că participanţii vor decide acordarea de ajutoare pentru ţările cele mai afectate de criză şi vor propune strategii pentru impulsionarea producţiei agricole.

Creşterea preţului la alimentele de bază a scos oamenii în stradă în peste 37 de ţări, iar fenomenul riscă să ia amploare.

Criza îi afectează chiar şi pe europeni. Producătorii de lapte din mai multe ţări ale UE au intrat de ieri în grevă. Ei refuză să mai livreze laptele la actualele preţuri.

Preţurile-record la alimentele de bază afectează viaţa a milioane de oameni din ţările sărace

Organizaţia pentru Agricultură şi Alimentaţie a ONU (FAO) i-a convocat, săptămâna viitoare, la Roma, pe liderii mondiali pentru a discuta despre criza alimentară.

Numeroşi şefi de stat şi de guvern au răspuns la apelul Naţiunilor Unite, alarmate de greutăţile tot mai mari cu care se confruntă ţările sărace din cauza creşterii continue a preţurilor la alimente de bază, în principal lapte, grâu, orez şi produse lactate.

Participanţii la reuniunea din capitala Italiei, care va avea loc între 3 şi 5 iunie, vor avea "ocazia istorică de a relansa procesul de luptă împotriva foametei şi a sărăciei", a precizat ieri FAO, în cadrul unui comunicat. În mod paradoxal, preţurile ridicate permit stimularea sectorului agricol, lucru pe care "nu l-am putut face în ultimii 25 de ani", a declarat Jacques Diouf, directorul general al Organizaţiei pentru Agricultură şi Alimentaţie.

Mai periculoasă decât terorismul

Preţul la orez, esenţial pentru hrana asiaticilor, este dublu în prezent faţă de luna ianuarie, cei mai afectaţi fiind locuitorii săraci din suburbiile marilor oraşe. În peste 37 de ţări, printre care Camerun, Nigeria, Egipt şi Haiti, au avut loc manifestaţii violente din cauza scumpirii alimentelor.

Mulţi lideri văd în actuala criză o ameninţare mult mai mare pentru stabilitatea mondială decât cea reprezentată de terorism.

Ajutoare şi strategii

Întrevederea de la Roma va fi prima dintr-o serie de reuniuni la nivel înalt care vor fi dominate de acest subiect. FAO speră că la Roma se va decide acordarea unui ajutor imediat pentru ţările sărace ameninţate de fenomenul malnutriţiei şi se vor stabili strategii pe termen lung pentru impulsionarea producţiei agricole în întreaga lume.

Premierul britanic, Gordon Brown, va profita de prilej pentru a cere din nou ca Uniunea Europeană şi SUA să reducă subvenţiile acordate fermierilor şi să elimine restricţiile impuse comerţului cu ţările sărace.

Greva laptelui în Europa

Producătorii de lapte din mai multe ţări europene au început ieri o grevă a laptelui, la îndemnul colegilor germani. Ei refuză să mai livreze lapte marilor companii, în semn de protest faţă de preţul mic pe care îl primesc pe litrul de lapte - între 28 şi 34 de eurocenţi - în condiţiile creşterii preţurilor la furaje şi energie. Mulţi fermieri germani au preferat să verse laptele pe străzi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite