OLAF: Bulgaria protejează mafia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Raportul Oficiului European de Luptă Antifraudă, OLAF, conform căruia Bulgaria a prejudiciat cu 32 de milioane de euro bugetul Comunităţii Europene, deturnând fonduri din Programul SAPARD, a

Raportul Oficiului European de Luptă Antifraudă, OLAF, conform căruia Bulgaria a prejudiciat cu 32 de milioane de euro bugetul Comunităţii Europene, deturnând fonduri din Programul SAPARD, a inflamat spiritele la Sofia.

În documentul OLAF se specifică faptul că "o reţea de companii criminale, condusă şi finanţată de doi bulgari, Mario Nikolov şi Liudmil Stoikov, despre care se spune că au legături cu actualul guvern bulgar", au sifonat fonduri UE.

Cei doi au fost arestaţi în urmă cu un an şi jumătate pentru deturnarea sumei de 7,5 milioane de euro, bani proveniţi din

Programul SAPARD, fiind ulterior eliberaţi.

Ca reacţie la situaţia critică a relaţiei Bulgariei cu UE şi la pierderea a sute de milioane de euro, opoziţia va introduce pe data de 24 iulie cea de-a şasea moţiune de cenzură împotriva guvernului Serghei Stanişev.

În plus, aceasta a cerut şi demisia preşedintelui Gheorghi Pârvanov.

OLAF acuză autorităţile de la Sofia că protejează mafioţii care au deturnat fonduri SAPARD

"O reţea de companii criminale, condusă de doi apropiaţi ai guvernului bulgar, a prejudiciat bugetul UE cu 32 de milioane de euro", se arată în raportul OLAF.

În Guvernul Bulgariei există forţe influente care nu sunt interesate de pedepsirea niciunei persoane din gruparea Mario Nikolov-Liudmil Stoikov, anchetaţi pentru scurgerea a 6,5 milioane de euro de la SAPARD.

Această declaraţie a fost făcută de şeful Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF), Franz-Hermann Bruner, într-o scrisoare oficială către vicepremierul Meglena Plugcieva, trimisă cu două săptămâni înainte de a fi dat publicităţii raportul Comisiei Europene privind Bulgaria.

Textul a intrat în posesia anumitor ziare de la Sofia. Acest lucru a înfuriat partidul Forţele Democrate Unite, în opoziţie, deoarece la parlamentari nu ajunsese.

Mario Nikolov şi Liudmil Stoikov au fost arestaţi în urmă cu un an şi jumătate pentru deturnarea sumei de 7,5 milioane de euro, bani proveniţi din Programul SAPARD, fiind ulterior eliberaţi. Stoikov este indicat ca fiind unul dintre sponsorii campaniei electorale a preşedintelui bulgar.

Nici România nu stă pe roze

Potrivit unor surse europene citate de Reuters, agenţia europeană antifraudă OLAP anchetează şi unele proiecte din România. "Există un risc financiar real acum. Unul dintre motivele pentru care ei au accelerat (reformele) este că au văzut ce se întâmplă în Bulgaria", a subliniat oficialul de la Bruxelles, sub anonimat.
România a scăpat de reducerile subvenţiilor agricole UE în decembrie anul trecut, când Comisia a decis că Bucureştiul şi-a aliniat sistemul de plăţi agricole la standardele UE.

România urmează să primească aproximativ 29 de miliarde de euro sub formă de subvenţii agricole UE şi asistenţă de dezvoltare regională în perioada bugetară 2007-2013, dacă Bruxelles-ul va fi satisfăcut de modalitatea de administrare a fondurilor.

Opoziţia cere demisia guvernului

Opoziţia bulgară va depune în parlament, săptămâna viitoare, ce-a de-a şasea moţiune de cenzură la adresa guvernului condus de Serghei Stanişev (foto). Potrivit contestatarilor, Bulgaria ar fi pierdut un miliard de euro din fonduri europene, din cauza incapacităţii executivului de a respecta regulile europene.

Moţiunea are puţine şanse de reuşită în condiţiile în care parlamentarii socialişti deţin majoritatea în legislativul de la Sofia. Pe de altă parte, cu o săptămână înaintea prezentării noului raport al UE asupra combaterii corupţiei în Bulgaria, încrederea populaţiei în guvern, poliţie, armată şi justiţie s-a diminuat simţitor, potrivit unui Eurobarometru, relatează AFP.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite