Numărul românilor din Spania, pentru prima dată în scădere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În primul trimestru din acest an s-a înregistrat o reducere de 8.562 de cetăţeni români cu rezidenţa în Spania (sub 1%), comunitatea românească rămânând însă cea mai numeroasă dintre cele străine din Spania, cu 903.964 de persoane.

Numărul românilor care trăiesc în Spania cu permis de rezidenţă a scăzut pentru prima oară în primul trimestru al acestui an, cu o reducere - e adevărat - sub 1%, reprezentând însă o schimbare de tendinţe pentru prima oară de la intrarea României în Uniunea Europeană, dat fiind că era singura comunitate de imigranţi care nu înceta să crească, chiar şi după declanşarea crizei, uneori chiar şi în ritmuri care se apropiau de 20%, scrie agenţia de ştiri Europa Press.

În total, la finele primului trimestru, în Spania existau 5,29 de milioane de străini cu permis de rezidenţă, cu 238.454 mai mulţi ca în aceeaşi perioadă a anului anterior (+4,72%). Dintre aceştia, 2,7 milioane aparţin statelor non-europene (51,58%), iar 2,5 milioane provin din Uniunea Europeană sau sunt rude ale cetăţenilor comunitari (48,42%).

În prezent, românii sunt, în continuare, cea mai numeroasă comunitate străină din Spania, reprezentând 35,26% din totalul străinilor comunitari care locuiesc în ţară şi numără 903.964 de cetăţeni, conform datelor Secretariatului General de Imigraţie şi Emigraţie, actualizate la 31 martie 2012.

Deşi sunt cetăţeni europeni şi, ca atare, au libertate de circulaţie, românii au în Spania acces restricţionat la piaţa muncii din iulie 2011, când Guvernul a impus obligativitatea obţinerii unui permis de muncă, reactivând moratoriul de la intrarea României în UE.

Citește aici articolul integral adevarul.es

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite