Nu doar bogaţii părăsesc Franţa, ci şi tinerii cu studii superioare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu doar miliardarii părăsesc Franţa, ci şi francezi mai puţin bogaţi şi tinerii cu studii superioare iau trenul Paris-Bruxelles în căutarea unui loc de muncă mai bun.

„Un număr crescând de tineri francezi sunt tentaţi să plece în străinătate, şi mai ales în Belgia francofonă, pentru a-şi începe viaţa profesională", explică Eric Verhaeghe, autor al cărţii „Faut-il quitter la France?" („Trebuie oare să părăsim Franţa?"). Şi assta pentru că piaţa franceză a muncii este din ce în ce mai puţin motivantă pentru ei.

Numărul de francezi care s-au instalat în regiunea Bruxelles este în creştere. Institutul de statistică şi analiză din Bruxelles număra 50 000 în 2010, faţă de 34 000 cu zece ani mai devreme.În 2011, numărul de francezi înscrişi în registrul belgian a crescut cu 8.1%, a treia cea mai puternică creştere din Europa Occidentală, după Elveţia şi Marea Britanie. În această diaspora, exilaţii fiscali sunt o minoritate, doar două procente din cei 250 000 de francezi din Belgia.

Şi studenţii preferă Belgia

Transhumanţa studenţilor francezi spre Belgia „a crescut mult o dată cu construcţia europeană şi cu dezvoltarea programului european Erasmus. Moneda unică a facilitat şi ea fenomenul. Numărul de studenţi francezi în Belgia s-a dublat din acea epocă pentru a atinge 10 000 de noi sosiri pe an.

Pentru tinerii francezi, Belgia este cea de-a treia destinaţie în Europa (după Marea Britanie şi Germania), şi cea de a cincea în lume.

O piaţă a muncii mai accesibilă

Pentru ei, este vorba de a fugi de o piaţă a muncii considerată ostilă şi fermă. Este şi cazul tinerei Louise, 25 de ani, licenţiată la Ştiinţe Politice. După şi-a încercat şansele, la Paris, unde a avut parte de „o experienţă durerosă, marcată de repetitivul metro-muncă-somn şi o presiune destul de puternică asupra salariilor începătorilor, ea a ales Bruxelles.

Belgia face parte din topul cinci european în termen de ofertă de muncă. Totuşi, pentru anumite sectoare, chinul inserţiei profesionale este identic cu cel din Franţa.

Pentru din ce în ce mai multe profile profesionale, Bruxelles oferă adevărate oportunităţi în carieră.

O piată imobiliară mai acceptabilă

La Bruxelles, şi presiunea economică este mai puţin sufocantă. Potrivit unui studiu internaţional asupra costului vieţii, realizat în 2011 de către Mercer, Bruxelles se clasează pe locul 62, după Bratislava sau Atena, pe când Parisul se plasează pe locul 27. Există şi locuinţele, subiect care motivează decizia multor expatriaţi. Potrivit clasamentului european 2011 al oraşelor cu chiria cea mai scumpă, Paris se află pe locul 6, nici nu se compară cu Bruxelles, locul 26.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite