Top 100 gânditori globali : Nouriel Roubini acceptă rolul de Casandră modernă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A fi o Casandră economică globală nu e un job vesel, dar cineva trebuie să-l facă - iar Nouriel Roubini recunoaşte că rolul i se potriveşte perfect.

Chiar a acceptat porecla „Dr. Doom", un nume care i s-a atribuit, ironic, înainte ca prăbuşirea din 2008 să-i certifice pesimismul. Şi astfel, în timp ce toată lumea încă încearcă să înţeleagă cum poate fi depăşită actuala criză financiară, Roubini e cu ochii pe următoarea - care, ne asigură Dr. Doom în ultima sa carte, „Crisis Economics", nu va fi prea departe.

Roubini susţine că SUA riscă serios o recădere în recesiune şi, spre deosebire de alţii care îşi dau cu părerea, el îşi însoţeşte predicţia cu o cifră, spunând că există o şansă de 40% ca SUA să aibă parte de temuta „dublă recesiune".

De ce? El crede că motivele care stau la originea actualei crize nu au fost decât acoperite şi că niveluri nesănătoase ale datoriei se adună din nou peste tot în lume - de această dată la guverne. Nu e decât o chestiune de timp până când vom începe să vedem falimente naţionale - poate chiar o cascadă de astfel de falimente prin Europa, ceea ce va genera dizolvarea euro.

Pentru Roubini, crizele nu sunt evenimente ce nu pot fi prevăzute, care ţin de teoria „lebedelor negre", ci sunt „lebede albe" - rezultatul unor lungi tendinţe, perfect inteligibile pentru oricine îşi face timp să examineze datele. Poate că nu ne plac sfaturile Doctorului Doom, dar nu putem spune că nu ne-a avertizat. 

Extras din Top FP 100 Gânditori Globali, publicat în ediţia nr.20 a FP România, din 17 ianuarie la toate standurile de presă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite