Noul premier rus, cu ochii pe Kremlin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viktor Zubkov nu a exclus posibilitatea de a participa la alegerile prezidenţiale din primăvară. Viktor Zubkov, candidatul-surpriză desemnat de preşedintele Putin pentru funcţia de

Viktor Zubkov nu a exclus posibilitatea de a participa la alegerile prezidenţiale din primăvară.

Viktor Zubkov, candidatul-surpriză desemnat de preşedintele Putin pentru funcţia de prim-ministru, nu exclude participarea sa la alegerile prezidenţiale din martie, anul viitor. El consideră inevitabilă schimbarea structurii şi a componenţei guvernului. Aceste prime declaraţii publice anunţă intrarea sa în forţă pe scena politică rusă unde, se pare, Kremlinul i-a rezervat mai mult decât un rol de premier tehnic, menit să asigure desfăşurarea în bune condiţii a ciclului electoral.

Întrebat dacă poate accede la funcţia supremă în stat, Zubkov a răspuns: "Dacă reuşesc să realizez ceva în această funcţie, nu exclud acest scenariu". El le-a spus parlamentarilor ruşi că plănuieşte schimbarea unor miniştri ai fostului guvern, potrivit unui membru al Dumei de Stat.

"Zubkov a spus o frază de genul: <> , a declarat parlamentarul Ghennadi Gudkov, după ce a participat, alături de alţi membri ai partidului său - Rusia Justă, la o întâlnire cu uşile închise cu viitorul premier. Potrivit presei ruse, unul dintre cei vizaţi de Viktor Zubkov este ministrul economiei Gherman Gref, pentru înlocuirea căruia au fost deja vehiculate mai multe nume. Gref, un ministru reformator care a încercat să crească nivelul investiţiilor private din economia Rusiei, a intrat în conflict cu mai mulţi oficiali de la Moscova, care îşi doreau o întărire a controlului statului.

Scenarii

Cotidianul "Kommersant" apreciază că noul premier ar putea foarte bine deveni viitorul preşedinte al ţării, cel puţin provizoriu şi doar atât cât să pregătească terenul pentru revenirea lui Putin, cel târziu în 2012. "Este un om din cercul apropiat al lui Putin, poate să ducă o campanie anticorupţie.

Tema este de succes (...), aşa cum a fost cea a Ceceniei" şi lupta antiterorism pentru Putin în 2000. Aleksei Muhin, director general al Centrului de informare politică susţine că "Zubkov nu va fi viitorul şef al statului, iar funcţia de premier nu este o trambulină către preşedinţie pentru că e prea bătrân, peste câteva zile va împlini 66 de ani, nu are orgolii politice, şi, cel mai important, ruşii nu-l vor vota nici măcar la rugămintea lui Putin".

Iosif Diskin, copreşedintele Consiliului pentru strategie naţională spune că "dacă Putin l-ar fi numit pe Serghei Ivanov premier, totul s-ar fi terminat, iar în lunile rămase până la alegerile prezidenţiale, toţi s-ar fi străduit să cucerească inima succesorului. Pentru liderul de la Kremlin, mai importantă s-a dovedit păstrarea controlului şi asigurarea stabilităţii până în ultima secundă".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite