Noul sistem antirachetă va proteja SUA de atacurile Coreii de Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Radarele şi rachetele de interceptare din cadrul noului sistem american antirachetă pot fi acţionate oricând pentru o ripostă a unei eventuale crize în Asia, notează "International Herald

Radarele şi rachetele de interceptare din cadrul noului sistem american antirachetă pot fi acţionate oricând pentru o ripostă a unei eventuale crize în Asia, notează "International Herald Tribune", citând responsabili militari. Săptămâna trecută a fost efectuat un ultim test, ale cărui rezultate i-au mulţumit pe oficialii de la Pentagon.

Generalul Victor Renuart Jr., comandantul Departamentului pentru apărarea teritoriului SUA, a afirmat că sistemul oferă protecţie împotriva riscului unui atac cu rachetă balistică din partea Coreii de Nord. Noul sistem nu este complet, lucrările continuând la o serie de radare în California şi Oceanul Pacific şi la radarele de interceptare din Alaska şi California.

În ciuda limitelor sale, sistemul este cel mai extins de la instalarea Safeguard ABM System, din Dakota de Nord, în 1975. Acel sistem a funcţionat numai câteva luni, deoarece Congresul a votat pentru suspendarea lui. Renuart a declarat că potenţialul noului scut a fost testat în iulie 2006, când s-a declanşat o alertă după ce Coreea de Nord a efectuat teste cu rachete.

Henry Obering III, directorul Agenţiei de apărare antirachetă, a afirmat că următorul test, care va avea loc în prima jumătate a anului viitor, va include şi contramăsuri pentru a verifica abilitatea interceptorului de a face diferenţa între un focos nuclear real şi unul fals.

La sfârşitul acestei luni, ministrul american al apărării, Robert Gates, şi secretarul de stat, Condoleezza Rice, se vor întâlni la Moscova pentru convorbiri cu omologii ruşi în legătură cu obiecţiile Rusiei la propunerile americane privind instalarea unor componente ale sistemului de apărare antirachetă în Europa Centrală. Planurile SUA vizează amplasarea a 10 interceptori de rachete în Polonia şi a unui radar în Cehia pentru apărarea împotriva unui eventual atac din partea Iranului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite