Noua strategie a SUA pentru Europa Centrală şi de Est

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Washingtonul mizează pe parteneriatele strategice cu statele din această parte a Bătrânului Continent.

În cei patru ani ai primului mandat al preşedintelui Obama, priorităţile politicii externe americane au înregistrat schimbări vizibile. Ameninţările venite din Orientul Mijlociu, revoluţiile din Africa de Nord, relaţiile cu China, care tinde să se înscrie printre puterile mondiale, au reorientat atenţia administraţiei de la Washington către aceste regiuni mai îndepărtate. Au fost voci ale unor lideri din Europa Centrală şi de Est, dar şi din SUA, între care şi cea a lui Mitt Romney, rivalul republican al lui Obama la preşedinţia SUA, că această parte a Bătrânului Continent a ieşit din zona americană de interes.

În preajma alegerilor prezidenţiale, Administraţia Obama încearcă să risipească aceste temeri. Astfel, la Washington a fost organizat, în perioada 20-21 septembrie, Forumul pentru Strategie Statele Unite-Europa Centrală. În cadrul acestei reuniuni, Philip Gordon, subsecretar de stat însărcinat cu problemele europene, a spus că SUA nu au abandonat acest spaţiu, ci doar strategia s-a schimbat.

NATO, element fundamental al strategiei

„Relaţia specifică stabilită în perioada post-războiul rece, a subliniat el, a evoluat într-un parteneriat caracteristic secolului al XXI-lea care se bazează nu numai pe valori şi interese comune, dar şi pe responsabilităţi comune conferite de calitatea de aliat a acestor ţări. Tocmai datorită provocărilor globale şi capacităţii din ce în ce mai mari a Europei Centrale de a le face faţă împreună, SUA au nevoie şi apreciază parteneriatele cu aceste ţări mai mult ca oricând. Astfel că în America abordarea nu mai este: ce se poate face cu Europa Centrală ci ce se poate face împreună cu Europa Centrală".

Relaţiile de parteneriat ale Statelor Unite cu Europa Centrală şi de Est se manifestă în mai multe domenii, unul dintre elementele fundamentale care se vor menţine şi în cadrul viitoarei strategii americane fiind Alianţa Atlantică, a subliniat Gordon. Prin noua formulă de apărare antirachetă, Administraţia demonstrează angajamentul SUA faţă de securitatea europeană, inclusive faţă de cea a Europei Centrale. „Aici, un rol important va fi jucat de partenerii noştri, România şi Polonia, care sunt gata să adăpostească componentele sistemului antirachetă",  precizat Gordon.

Întărirea sistemelor democratice

În acest context, Philip Gordon a subliniat rolul jucat de SUA în întărirea sistemelor democratice „împreună cu aliaţii din Europa Centrală", rol care-şi va găsi locul şi în viitoarea strategie. În acest context, el a amintit despre derapajele în procesul democratic din unele ţări şi aici a amintit Ungaria şi România. „În România, a declarat oficialul american, ne-am exprimat preocuparea faţă de ameninţările la adresa instituţiilor democratice şi independenţa justiţiei. Am fost în mod deosebit îngrijoraţi în ce priveşte desfăşurarea referendumului de suspendare a preşedintelui, în condiţiile în care se părea că guvernul a schimbat regulile în timpul procesului şi au existat alegaţii credibile cu privire la fraudarea votului şi la încercarea de a exercita presiuni asupra Curţii Constituţionale".

Gordon şi-a manifestat satisfacţia cu privire la faptul că Guvernul de la Bucureşti şi-a respectat angajamentul de a accepta deciziile Curţii şi şi-a exprimat speranţa că „România va ieşi din această criză cu o  dorinţă reînnoită de a păstra forţa şi independenţa instituţiilor sale democratice".

Philip Gordon, la Bucureşti

La jumătatea lunii august, în plină criză politică în România, Philip H. Gordon, asistentul secretarului de stat american Hillary Clinton, a venit la Bucureşti „pentru a discuta despre îngrijorarea Statelor Unite în legătură cu starea democraşiei din România".  Gordon a avut atunci întâlniri cu toţi actorii politici implicaţi şi cu membri ai societăţii civile.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite