Nouă reuniune a liderilor partidelor din Grecia, pentru formare unui nou Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii partidelor politice din Grecia se vor reuni din nou, marţi, la Atena pentru a încerca să evite noi alegeri legislative şi pentru a oferi asigurări zonei euro, relatează AFP.

Această întâlnire a liderilor politici de la ora 11.00 GMT (14.00 ora României) va fi precedată de o întrevedere între preşedintele Carolos Papoulias şi transfugul conservator Panos Kammenos, chemat în sprijinul celor trei partide care încearcă să evite o ieşire din zona euro a ţării, după ce într-o primă fază a fost ţinut deoparte de tratativele dintre conservatori, socialişti şi stânga.

Partidul său naţionalisto-populist, Grecii independenţi, a câştigat 33 de mandate din totalul de 300 la alegerile legislative din 6 mai.

Luni seara, Papoulias a aruncat în joc o ultimă carte, propunând formarea unui Guvern de tehnocraţi.

Liderul stângii radicale, Syriza, care a devenit a doua forţă politică din ţară după alegeri, a acceptat să participe la reuniunea de marţi. Doar partidul comunist KKE şi formaţiunea neonazistă Chryssi Avghi (Zori de Aur) vor lipsi de la întâlnire.

Propunerea lui Papoulias a fost anunţată de liderul partidului socialist Pasok, Evangelos Venizelos, la încheierea întâlnirii de luni seara cu liderul conservator Antonis Samaras şi cel al stângii moderate Fotis Kouvelis.

Pentru a fi susţinut în Parlament, un Guvern de tehnocraţi trebuie să primească acordul a cel puţin 151 de deputaţi, din totalul de 300.

Constituţia nu limitează timpul oferit lui Papoulias de a încerca să găsească un acord al liderilor politici pentru proiectul său, dar termenul va expira de fapt la formarea, la 17 mai, a unui nou Parlament.

Venizelos, al cărui partid a fost sancţionat de alegători la 6 mai (obţinând doar 41 de deputaţi), a susţinut imediat propunerea lui Papoulias, pe care Samaras s-a declarat dispus să o examineze, invocând "mandatul poporului" în favoarea unei coaliţii guvernamentale, potrivit lui. Noua Democraţie a obţinut 108 mandate.

Dacă ultima tentativă a lui Papoulias va eşua, Grecia se va îndrepta către noi alegeri la jumătatea lui iunie, în urma cărora partidele care se opun austerităţii ar putea câştiga majoritatea şi antrena ţara într-o posibilă ieşire din zona euro.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite