Noua „Doamnă de fier“ a Braziliei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Economista Dilma Rousseff, 62 de ani, a fost aleasă duminică preşedintele Braziliei, cu 56% din voturi, faţă de numai 44% obţinute de rivalul său, Jose Serra.

Candidată din partea Partidului Muncitorilor, ea datorează victoria în alegeri popularului preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva, care a susţinut-o pe toată perioada campaniei şi care, conform legislaţiei locale, nu mai avea dreptul să candideze pentru încă un mandat.

Fiica unui imigrant bulgar şi a unei profesoare din Brazilia, „Dilma" (aşa cum o numesc simplu simpatizanţii) este considerată „Doamna de fier" a gigantului politic, economic şi demografic din America Latină.

Povestea vieţii ei impresionează pe oricine, pentru că este marcată deopotrivă de suferinţă şi de succese. Arestată şi torturată în tinereţe pentru că făcea parte din gherilele revoluţionare de stânga, Rousseff a ieşit câştigătoare şi din lupta de acum un an cu un cancerul limfatic.

Statisticile internaţionale au început deja să vorbească despre „cea mai puternică femeie din lume". Imediat după anunţarea rezultatului alegerilor, a declarat că principala ei misiune este să eradicheze sărăcia, anunţând în acest mod că va continua politicile duse de Lula da Silva care, pe durata mandatelor sale, a scos din mizerie 29 de milioane de brazilieni.

Despre el se spune că a însănătoşit economia acestei ţări cu 193 de milioane de locuitori şi că a reuşit să reducă semnificativ şomajul.

Ascensiunea politică a Dilmei Rousseff arată că în America Latină se produce un fenomen prin care, de câteva decenii bune, femeile cuceresc tot mai multe zone ale puterii considerate un patrimoniu exclusiv al bărbaţilor.

O altă femeie pe tărâm macho

De la rolul de primă-doamnă, ele trec, încet, dar sigur, la cel de lideri naţionali, ceea ce reprezintă un efect benefic al deschiderii către democraţie, comentează „La Stampa".

Rousseff intră astfel în clubul elitist al femeilor-şefi de stat, din care mai fac parte preşedintele Argentinei, încarnat de frumoasa Cristina Fernandez de Kirchner, ori Laura Chinchilla, aleasă în februarie preşedinte al statului Costa Rica. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite