Noua Constituţie a Moldovei nu va cuprinde prevederi referitoare la limbă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noua Constituţie a Republicii Moldova va elimina prevederile legate de limbă, restructurarea administrativă în vederea autogestionării economice, dar şi integrarea în Uniunea Europeană, a anunţat preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, relatează Jurnal de Chişinău.

Din noua Constituţie vor fi eliminate prevederile privind limba, ca urmare a recomandărilor făcute de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, a subliniat Ghimpu.

Noi avem declaraţia de independenţă care nu se modifică în care au fost stipulate clar revenirea la grafia latină şi la limba română. Deşi cred că ceilalţi membri ai Alianţei au viziuni similare, acesta este punctul meu de vedere, a afirmat acesta.

Proiectul Constituţiei moldovene prevede demilitarizarea Procuraturii şi integrarea în Uniunea Europeană. Decizia Alianţei pentru Integrarea Europeană de a modifica Legea fundamentală în cadrul unui referendum este considerată ca fiind singura soluţie pentru evitarea crizelor politice şi încetarea crizei sociale.

Preşedintele interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu, a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că este încrezător în succesul referendumului deoarece "sondajele de la începutul anului au arătat dorinţa cetăţenilor de a evita alegerile anticipate".

Criza socială este una din cele mai "grave" probleme cu care R. Moldova se confruntă în ultimii 20 de ani, cauzate de o lacună constituţională, este de părere Ghimpu, scrie Jurnal de Chişinău.

Oamenii sunt mult  prea "conservatori", obişnuindu-se cu această formă de unitate administrativ-teritorială.

Indiferent de denumire, este important ca orice unitate teritorială să aibă posibilităţi de autogestionare economică. Noua Constituţie nu va viza problema raioanelor, a precizat preşedintele interimar.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite