Norvegia: prima grevă a funcţionarilor în 28 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de funcţionari norvegieni au început joi o grevă după eşecul negocierilor salariale. Protestul afectează şcoli, creşe şi chiar închisori din toată ţara, relatează AFP.

Aproximativ 30.000 dintre cei 600.000 de funcţionari ai ţării participă la grevă, potrivit datelor agenţiei de presă NTB. Numărul greviştilor ar putea creşte în curând, dacă sindicatele şi autorităţile publice nu ajung la un acord privind salariile.

Şcolile, creşele, poliţia şi vămile sunt afectate în mod special. Un penitenciar a fost de asemenea închis şi deţinuţii transportaţi la alte centre de detenţie, potrivit NTB.

Conform agenţiei, pentru prima dată după 28 de ani, funcţionarii la nivel naţional intră în grevă în această ţară cu 4,7 milioane de locuitori, bogată în petrol.

Ministrul norvegian al Administraţiei Publice, Rigmor Aasrud, a subliniat într-un comunicat că Guvernul social-democrat a propus o creştere a salariilor de 3,75 la sută, care "ar asigura o mărire a puterii de cumpărare pentru toţi funcţionarii".

Sindicatele cer ca mărirea salarială a funcţionarilor să fie comparabilă cu cea a salariaţilor din sectorul privat, de aproape 4,3 la sută.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite