Mărturii din iadul norvegian: "Ne-a vânat ca pe animale"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anders Breivik se compară pe manifestul lansat pe Facebook, cu şase ore înainte de atac, cu Richard Inimă de Leu, dar şi cu domnitorul român Vlad Ţepeş. Norvegianul care a ucis aproape 100 de oameni spune că a vrut să salveze Europa de „marxism şi islamizare“. Şi-a plănuit atacurile din 2009 şi are legături cu extrema dreaptă.

Întreaga Norvegie este în doliu şi încă în stare de şoc după atacul cu bombă din apropierea clădirilor guvernamentale din Oslo şi după masacrul de pe insula Utoya. Potrivit şefului poliţiei, Sveinung Sponheim, bilanţul atentatelor de vineri se ridică la 93 de morţi şi 97 de răniţi. Deocamdată. Autorităţile norvegiene caută în continuare mai multe persoane date dispărute imediat după atacuri.Şocul pentru norvegieni şi pentru întreaga Europă este cu atât mai mare cu cât principalul suspect este, nu un islamist, cum se bănuia iniţial, ci un norvegian sadea, în vârstă de 32 de ani.

Masacrul- „crud, dar necesar"

Anders Behring Breivik a mărturisit la interogatoriu că faptele sale sunt „crude, dar necesare". „Am vrut să salvez Europa de marxismul cultural (multiculturalism n.r.) şi de islamizare", a mai adăugat el. Avocatul spune că probabil atacurile au fost plănuite din toamna lui 2009, în detaliu. El admite însă că astfel de declaraţii pot fi cu greu asociate unui om cu mintea întreagă, motiv pentru care autorităţile norvegiene l-au supus pe atacator unui control medical amănunţit, să vadă dacă nu cumva Breivik suferă de probleme psihice severe. „Îmi este evident extrem de dificil să fac un rezumat raţional a ceea ce a spus acuzatul", a declarat avocatul său, Geir Lippestad, la postul TV2. Surse din poliţie care l-au anchetat ore-n şir pe Breivik susţin că o parte din mărturiile norvegianului sunt de neînţeles. Jurnaliştii de la „Daily Mail" notează că bărbatul a lansat mai multe avertismente care anunţau comiterea masacrului.

Supravieţuitorii, îngroziţi de cruzimea atacatorului

Avertisment pe internet

Cu şase ore înainte de atacuri, el a trimis unui număr de 7.000 de „prieteni patrioţi" pe Facebook o înregistrare video postată pe YouTube în care cere tuturor să „îmbrăţişeze martiriul" luptei contra musulmanilor, care ameninţă Europa creştină. În înregistrarea de 12 minute, intitulată „Cavalerii templieri 2083", norvegianul apare în uniformă şi cu o armă automată. Într-un document ataşat (1.500 de pagini), pe care-l numeşte „O Declaraţie de Independenţă a Europei", norvegianul povesteşte cum se va deghiza în poliţist, va avea chiar şi insignă, iar oamenii vor fi şocaţi de ceea ce se va întâmpla. „Este un scenariu după principiul tot sau nimic", scrie el, adăugând, din când în când, cu maximum de cinism, semnul zâmbetului.

Vlad Ţepeş, modelul norvegianului

„Sunt situaţii în care cruzimea este necesară", explică el în manifest, precizând că „este mai bine să ucizi prea mulţi decât prea puţini". El justifică „folosirea terorismului ca mijloc de trezire a maselor", şi afirmă că se aşteaptă să fie perceput drept „cel mai mare monstru de după al Doilea Război Mondial". Breivik se compară când cu un cavaler templier, când cu Regele Angliei, Richard Inimă de Leu, dar şi cu domnitorul român Vlad Ţepeş, apărătorul creştinătăţii şi membru al Ordinului Dragonului, ce avea ca scop declarat apărarea Europei de Est şi a teritoriilor Sfântului Imperiu Roman împotriva turcilor. Norvegianul a inserat în înregistrarea de pe YouTube, în rând cu alţi conducători europeni, care au luptat împotriva „musulmanilor jihadişti", o scurtă biografie a lui Vlad Ţepeş cunoscut pentru lupta sa împotriva Semilunei.

image

Premierul Jens Stoltenberg, la aflarea  numărului de morţi

Kafka, vânătoare şi utilitarism

Bărbatul explică în ce mod se pot face bombe din fertilizatori, metoda pe care a folosită de el, ulterior, la atacul din inima capitalei Oslo. „Dacă planul eşuează, voi începe o carieră la o firmă de securitate care acţionează în zonele de conflict", se arată în manifest. Profilul atacatorului este completat de informaţiile pe care acesta le dă pe site-urile de socializare. Din pagina sa de Facebook, care a fost blocată de autorităţile din Oslo, reiese că Breivik era suporter înfocat al clubului de FK Lyn şi un împătimit al jocurilor pe calculator violente, precum „World of Warcraft" şi „Modern Warfare 2". Potrivit informaţiilor postate de atacator pe site-ul de socializare, hobbyurile sale sunt cititul şi vânătoarea.

image

Cărţile sale preferate sunt „1984" a lui George Orwell şi „Procesul" lui Franz Kafka. Îl interesau bodybuilding-ul, conservatorismul politic şi masoneria. Bărbatul a fost până în 2007 membru al „Partidului Progresului", formaţiune conservatoare, care pledează pentru o imigraţie cu restricţii, o politică de integrare a străinilor mai severă şi impunerea unor măsuri dure pentru aplicarea legii şi ordinii în Norvegia.

Într-un mesaj postat pe 28 ianuarie 2010 pe site-ul publicaţiei norvegiene „Minerva", Breivik scria: „Conservatorii englezi şi partidele de dreapta din Norvegia şi-au pierdut legitimitatea în faţa partidelor cu adevărat conservatoare precum cel olandez al lui Geert Wilders". Atacatorul avea şi cont pe Twitter, pe care a scris, la 17 iulie, un citat din filosoful britanic John Stuart Mill: „Un om cu credinţă egalează forţa a nouăzeci şi nouă care au doar interese". Roger Andresen, oficial din poliţia norvegiană, a declarat că Breivik are clar convingerile unui „fundamentalist creştin" şi că viziunile sale politice înclină „spre dreapta".

Zeci de victime, înşirate de-a lungul malului

Legături cu extremiştii britanici

Potrivit fundaţiei Expo, un observator al grupărilor de extremă-dreapta, suspectul a fost înscris în 2009 pe un forum extremist suedez. Numit Nordisk, acest forum creat în 2007 declară că apără „identitatea, cultura şi tradiţiile nordice".„The Guardian" relatează că atacatorul are legături cu grupări de extremă-dreapta, antiislamice, din Marea Britanie. Potrivit cotidianului, Breivik ar fi participat la discuţii organizate de „Liga Engleză de Apărare", formaţiune britanică ce are la activ mai multe acţiuni împotriva musulmanilor din Regatul Unit. \

Valul din Nord antiimigraţionist

Mariano Aguirre, membru al Centrului pentru Pace, consideră că atacurile de la Oslo evidenţiază noua tendinţă antiimigraţionistă. „Cred că trebuie să le plasăm în contextul ostilităţii din ce în ce mai mari manifestate împotriva imigranţilor şi islamului în ţările nordice, în Scandinavia şi chiar în alte ţări, precum Franţa", a declarat expertul postului Euronews.

Anchetă europeană

Premierul Jens Stoltenberg a anunţat că autorităţile norvegiene colaborează cu serviciile de informaţii internaţionale pentru a afla ce legături avea Breivik cu grupări din Europa. La această anchetă participă şi Europol.

„Ne-a vânat ca pe nişte animale"

Masacrul de vineri a început cu un atentat cu maşină-capcană în centrul cartierului din Oslo în care se află ministerele. Şapte morţi şi nouă răniţi grav. La scurt timp, suspectul a deschis focul asupra participanţilor la şcoala de vară a tineretului laburist pe insula Utoya, la circa 40 de kilometri vest de capitală. Bărbatul a intrat în tabără pretinzând că vrea să asigure securitatea participanţilor după explozia de la Oslo şi a deschis focul. Purta un pulover cu sigla poliţiei când a fost arestat. Anders Breivik este acum anchetat şi riscă 21 de ani de închisoare, pedeapsa maximă prevăzută de legile norvegiene.

O pedeapsă extrem de mică, spun familiile tinerilor cu vârste între 15 şi 25 ani, ucişi cu sânge-rece pe insula Utoya. Martorii au povestit cum atacatorul a acţionat cu un calm incredibil şi cum oamenii au sărit în apă, s-au căţărat în copaci ori s-au prefăcut că sunt morţi, doar ca să nu fie seceraţi de mulţimea de gloanţe. Un cuplu a povestit cum a stat ascuns într-un frigider minute-n şir, încercând să sune autorităţile norvegiene.

image

Poliţia a făcut eforturi să salveze cât mai multe vieţi

Râdea şi urla

Un martor, citat de „Daily Mail", a relatat că Anders Behring Breivik a ucis mai întâi o fată, că râdea şi zbiera în timpul masacrului, care a durat o oră şi jumătate. Erlend Fosseida Selre (19 ani) era în tabăra de vară de pe insula Utoya. Se uita la televizor, la imaginile cu atacul cu bombă de lângă sediul Guvernului, când a auzit împuşcături. „M-am gândit că este atacatorul. Am decis să rămânem acolo până cineva va deschide uşa. Ne rugam ca acel cineva să nu fie atacatorul", a povestit ea pentru „Sunday Telegraph".

image

Prableen Kaur, membră a tineretului laburist, a povestit cum lumea a crezut iniţial că totul era o glumă, motiv pentru care nimeni nu s-a ferit din calea atacatorului. „Ne-a vânat ca pe nişte animale", a povestit un tânăr. „Sunt încă în stare de şoc. Am văzut cadavrele prietenilor mei, iar alţii sunt încă daţi dispăruţi", a povestit el. „Sunt bucuros că trăiesc. Povestea unei veri frumoase s-a transformat în cel mai negru coşmar trăit vreodată de Norvegia", a adăugat el.

Mai mulţi norvegieni au fost răniţi în atacul cu bombă din Oslo

S-a ascuns sub un mort

Adrian Pracon era şi el pe insula morţii când a început măcelul. Atacatorul, care avea două arme, l-a împuşcat în spate. Tânărul în vârstă de 21 de ani n-a scos niciun sunet, deşi durerea era imensă. „Cădeau oamenii seceraţi lângă mine", a povestit el. S-a ascuns sub un cadavru, scăpând astfel de furia lui Breivik.  „Venea spre mine, călca pe oamenii morţi din jurul meu. Îi auzeam paşii şi îi simţeam respiraţia", a mai relatat Pracon, citat de „Daily Mail". A privit neputinicios. „Vreo 20-30 de oameni au sărit în apă ca să se salveze. Valul produs era uriaş şi roşu de la atâta sânge", a mai povestit tânărul.

Lacrimi regale

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, regina Sonja i-au vizitat pe supravieţuitorii atentatelor şi au participat la o slujbă în memoria victimelor. Ei au fost surprinşi de camerele posturilor de televiziune plângând. Masacrul a provocat durere şi membrilor familiei lui Breivik. „Citeam ştirile pe internet şi, dintr-odată, am văzut numele şi fotografia sa. A fost un şoc, încă nu-mi revin", a declarat tatăl, care locuieşte în Franţa.

"Călca pe oamenii morţi din jurul meu. Îi auzeam paşii şi îi simţeam respiraţia.''
Adrian Pracon supravieţuitor, insula Utoya

image

Click pe imagini pentru a vedea GALERIA FOTO care prezintă coşmarul de la Oslo

image
image
image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite