Nordul Kosovo, la un pas de revoltă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Confruntări violente au izbucnit la Mitroviţa între sârbi şi forţele internaţionale Trupele NATO şi poliţia ONU din Kosovo au fost atacate ieri de sârbi, în oraşul divizat etnic

Confruntări violente au izbucnit la Mitroviţa între sârbi şi forţele internaţionale

Trupele NATO şi poliţia ONU din Kosovo au fost atacate ieri de sârbi, în oraşul divizat etnic Kosovska Mitroviţa, în cele mai grave violenţe de la declararea unilaterală a independenţei de către Priştina. Revoltele au fost o provocare pentru autoritatea NATO, ONU şi UE, punând în evidenţă temerile că teritoriul s-ar putea îndrepta către divizare.

Incidentele au izbucnit în partea de nord a celei mai mari enclave sârbeşti din Kosovo, după ce forţe ale UNMIK şi KFOR au pătruns în două tribunale ale ONU, arestând 53 de sârbi care ocupau de vinerea trecută incintele respective. După operaţiune, trei poliţişti ai UNMIK şi opt soldaţi ai forţei KFOR au fost răniţi într-o explozie produsă în curtea celor două tribunale.

Sute de sârbi s-au ciocnit apoi cu forţele internaţionale, protestatarii atacând trei vehicule ale ONU, spărgând uşile şi reuşind să elibereze zece persoane reţinute anterior. Poliţia şi trupele NATO au împrăştiat gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea, care arunca cu pietre şi petarde. Poliţia ONU a primit ordin să se retragă din partea de nord a oraşului, pe fondul temerilor că situaţia va degenera.

Peste 100 de persoane, dintre care 33 de membri ai forţelor internaţionale şi 80 de manifestanţi au fost răniţi în cursul confruntărilor. Surse ale etnicilor sârbi din Mitroviţa, citate de Tanjug, susţin că un sârb ar fi murit, iar alţi doi ar fi grav răniţi de gloanţe.

Incidentele coincid cu aniversarea a o lună de la proclamarea independenţei Kosovo şi a patru ani de la revoltele antisârbe din 2004, în care au fost ucise 19 persoane şi sute de case şi biserici au fost incendiate.

Rusia cere reexaminarea dosarului

Tensiunile de la Mitroviţa au provocat îngrijorare atât la Moscova, cât şi la Belgrad şi Bruxelles. Rusia a avertizat că "normalizarea" situaţiei în nordul Kosovo va fi posibilă numai dacă problema kosovară va fi reexaminată în "cadrul dreptului internaţional".

Preşedintele sârb Boris Tadici a făcut apel la Misiunea ONU şi comandamentul KFOR să se abţină de la recurgerea disproporţionată la forţă, cerând totodată sârbilor să nu recurgă la acţiuni care pot provoca o reacţie în forţă din partea forţelor de ordine.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite