Nora liderului de la Tiraspol, chemată la Procuratura din Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu se ştie deocamdată ce vor să afle procurorii ruşi de la nora lui Igor Smirnov.

Nora liderului de la Tiraspol, Marina Smirnova, a primit zilele trecute, o citaţie de la Procuratura Moscovei, în care i se cere să se prezinte în faţa instituţiei, pentru „o infracţiune comisă împotriva Federaţiei Ruse", scrie agenţia Regnum.ru. Presa rusă subliniază că nu există informaţii oficiale despre cauzele neplăcutei invitaţii sau despre ce ar urma să o chestioneze anchetatorii ruşi.

Surse din Procuratură, citate de Regnum.ru, sugerează că ar putea fi vorba despre unele operaţiuni bancare şi umanitare legate de activitatea Marinei Smirnova. Mult timp, nora liderului separatist transnistrean a condus banca familiei Smirnov, Gazprombank, şi a întemeiat fundaţia „Planeta copiilor" prin intermediul căreia primea numeroase sponsorizări din Rusia. O lungă perioadă de timp, în conturile Gazprombank au intrat „banii de gaz", ajutorul umanitar al Moscovei pentru populaţia transnistreană. După o serie de scandaluri legate de utilizarea acestor fonduri, şi după ce autorităţile ruse chiar au sistat plăţile, toate aceste conturi au fost transferate de la Gazprombank în Banca Republicană Transnistreană, pentru un control mai sever din partea autorităţilor.

Rusia face presiuni asupra lui Smirnov

Nu numai că liderul transnistrea nu se mai dă dus din fruntea autoproclamatei republici din dreapta Nistrului, ci şi nora lui are ambiţii politice. Ea a încercat de două ori să ajungă în aşa-zisul Parlament al Transnistriei şi o dată chiar în Duma Rusiei (camera inferioară a Parlamentului rus). De fiecare dată a eşuat. Anul acesta, Marina Smirnova intenţionează să-şi încerce din nou norocul în Duma Rusiei, pe listele partidului „Spravedlivaia Rossia" (Rusia Justă).

O acţiune judiciară împotriva Marinei Smirnova ar transforma-o într-un „instrument de şantaj" în mâna Moscovei la adresa liderul de la Tiraspol, care şi-a depus candidatura pentru funcţia de preşedinte a autoproclamatei Republici Transnistrene, pe care o conduce de douăzeci de ani.

De altfel, Rusia şi-a exprimat deschis sprijinul pentru altcineva, candidatul partidului Obnovlenie, Anatolii Kaminski, pentru alegerile prezidenţiale din 11 decembrie. Cotidianul „Kommersant" scrie că Anatoli Kaminski a primit încuvinţarea Moscovei să folosească în campania electorală imaginea premierului rus, Vladimir Putin. Mai mult, presa rusă a scris că ruşii au făcut presiuni asupra lui Smirnov să nu mai candideze, oferindu-i în schimb „garanţii de securitate".

Citeşte şi :
Moscova renunţă la Smirnov

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite