Nomenclatura chineză preferă Vuitton

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul chinez a devenit un adevărat podium de paradă a modei, unde deputaţii îşi etalează ţinutele cumpărate de la faimoase case de lux pe bani grei

Adunarea Naţională Populară a Chinei (Parlamentul chinez) este organul suprem al statului chinez, care reprezintă puterea legislativă a ţării. Lista delegaţilor ANP îi cuprinde aproape pe toţi cei mai bogaţi oameni din China, mulţi dintre ei se regăsesc şi în clasament anual al revistei „Forbes" al celor mai bogaţi oameni de pe planetă.

Compusă din 2.987 de deputaţi, ANP este cel mai mare parlament din lume. Şedinţele Legislativului au loc în Sala Mare a Poporului, situată în legendara Piaţă Tiananmen din Beijing. Dar nu pentru deciziile luate acolo este vestit acest organism, pentru că are puţină putere, ci  pentru altceva.

Reuniunile Legislativului, prilej de paradă a modei

La aceste reuniuni anuale, conducătorii ţării ţin ­discursuri în care îşi prezintă priorităţile şi preocupările în ceea ce priveşte China şi lumea. Astfel, premierul chinez, Wen Jiabao, a indicat la ultima reuniune, desfăşurată săptămâna trecută, că China ar trebui să treacă la reforme urgente. El a recunoscut că inegalitatea şi corupţia sunt probleme majore şi că ţara sa ar putea intra acum într-o fază de creştere mai lentă.

Reuniunea ANP este un prilej pentru ca deputaţii ­să-şi etaleze eleganţa şi opulenţa, scrie Slate.fr. Jurnalista Louisa Lim a atras atenţia asupra parlamentarei Li Xiaolin, care la reuniune purta o rochie Emilio Pucci de cel puţin 2.000 de dolari, dar şi o geantă Alma, model de Louis Vuitton de  2.500 de dolari. Doamna Li este fiica fostului prim-ministru Li Peng.

O altă membră a ANP, Cheng Ming Ming, îşi asortase geanta ­Vuitton cu o ostentativă haină de blană. Ea deţine una dintre cele mai mari companii chineze de cosmetice. Trimişii minorităţilor în Parlamentul de la Beijing au asortat la ţinuta tradiţională mici genţi Burberry de 800 de dolari. Blogosfera chineză, în plină expansiune şi din ce în ce mai îndrăzneaţă, nu scăpat prilejul să numească  evenimentul „săptămâna modei la Beijing".

Parlamentari miliardari

Probabilitatea ca aceste genţi, curele sau taioare să fie contrafaceri este destul de mică deoarece membrii Congresului Naţional al Poporului din China îşi pot permite originale de lux. Eleganţa şi opulenţa lor reflectă averea imensă pe care o deţin. Potrivit agenţiei Bloomberg, în 2011, averea personală a celor mai bogaţi 70 de delegaţi era de 90 de miliarde de dolari, cu 11,5 miliarde de dolari mai mult decât în 2010.

Delegaţii care alcătuiesc Conferinţa Consultativă Politică a Poporului chinez sunt chiar mai bogaţi. Averea personală a fiecăruia dintre ei depăşeşte un miliard şi jumătate de dolari, în creştere cu 14 la sută faţă de anul trecut. Pentru a pune aceste cifre în context, trebuie spus că venitul mediu pe cap de locuitor în China este de doar 4.200 de dolari pe an. Deşi venitul pe cap de locuitor în China s-a dublat din anul 2000, acesta rămâne mai mic decât în ţări sărace, cum ar fi Africa de Sud sau Peru.

„Întrebarea care se pune acum este sunt aceşti parlamentari comunişti puternici din punct de vedere politic pentru că sunt bogaţi, sau sunt bogaţi deoarece au uzat de influenţa lor politică?, se întreabă  Rupert Hoogewerf,  redactor-şef al reviztei „Hurun Report".

„Beizadelele" şi Ferrari

Cuvântul „Ferrari" (Falali în dialectul mandarin) a intrat în rândul termenilor „amonizaţi", adică „cenzuraţi" în China, din cauza unui accident, care a avut loc duminică, 18 martie, şi în care un Ferrari negru, ultimul tip, s-a zdrobit de pilonul unui pod din Beijing. Şoferul a murit pe loc, iar cele două femei de la bord au fost grav rănite. Doar că şoferul ar fi, potrivit reţelelor de socializare chinezeşti, un „taizi", adică o beizadea comunistă. Potrivit unora dintre ele, ar fi vorba de băiatul nelegitim al lui Jia Qinglin, membru al grupului „celor 9" care formează Biroul Politic, nucleul dur al conducerii Chinei.

Dezgheţ

Prezenţa chinezilor super-bogaţi în aceste organe de stat vine după decizia luată în urmă cu un deceniu de secretarul Partidului Comunist, Jiang Zemin, care  a hotărât să permită şi „capitaliştilor" să devină membri de partid. Este adevărat că mulţi bogaţi au aderat la Partidul Comunist Chinez, dar şi mulţi membri de partid s-au îmbogăţit.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite