Noii superputernici din Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit unei noi cărţi, intitulată "Who Runs Britain", Albionul a devenit un paradis al miliardarilor Ziarul britanic "The Telegraph" a dat publicităţii extrase dintr-o nouă carte

Potrivit unei noi cărţi, intitulată "Who Runs Britain", Albionul a devenit un paradis al miliardarilor

Ziarul britanic "The Telegraph" a dat publicităţii extrase dintr-o nouă carte intitulată "Who Runs Britain" ("Cine conduce Marea Britanie"), semnată de Robert Peston. În paginile acestui volum, autorul caută să descopere rădăcinile crizei financiare actuale. Peston crede că guvernul încurajează prosperitatea superbogătaşilor pentru că este convins că este benefică atât pentru Londra şi pentru Marea Britanii.

Triumful superbogătaşilor a fost fenomenul social cel mai evident în ultimii ani în Marea Britanie. Prezenţa pe pământul britanic a unui număr prea mare de oameni cu averi imense, care devin mai bogaţi cu fiecare minut ce trece, a fost încurajată de Tony Blair şi Gordon Brown.

Datorită sistemului avantajos de impozitare, Marea Britanie a devenit un paradis al miliardarilor. "În toate domeniile de afaceri şi industrie, talentul personal este răsplătit cu zeci de miliarde de lire, în timp ce oamenii relativ săraci devin tot mai săraci", subliniază Peston.

Marii bogătaşi sunt britanici, americani sau ruşi, după nume, care trăiesc acolo unde impozitele sunt cele mai mici şi oportunităţile de a-şi creşte câştigurile sunt cele mai mari. Multe dintre afacerile nou create pot deveni globale extrem de rapid, cum s-a întâmplat cu Permira - firmă ce cumpără şi vinde companii - care a devenit fulgerător o putere internaţională.

"Capitala unei lumi a superbogătaşilor fără graniţă"

Autorul cărţii afirmă că plutocraţii care trăiesc în Marea Britanie plătesc o fracţiune - în termeni de procentaj, vorbind - din taxele pe care le plătesc ceilalţi, din venituri. El apreciază că premierul actual, Gordon Brown, ar putea accepta ca Londra să devină "capitala unei lumi a superbogătaşilor fără graniţă", pentru că furnizează locuri de muncă.

Dar faptul că miliardarii au mijloace să finanţeze partidele politice nu este sănătos pentru democraţie. Noii puternici ai Marii Britanii sunt magnaţii din domeniul fondurilor private de investiţii, care au făcut din Londra al doilea cel mai mare centru în domeniu, după New York. Unul dintre cei mai de succes magnaţi din tânăra generaţie a fondurilor private de investiţii este Nathaniel "Nat" Rothschild, fiul lordului Jacob Rothschild. Analiştii cred că "Nat" are toate şansele să devină cel mai bogat dintre toţi celebrii săi înaintaşi.

Alţi doi membri ai elitei fondurilor de investiţii din City sunt Ian Wace şi Paul Marshall. În 2006, 10 manageri din acelaşi domeniu au câştigat mai mult de 500 milioane de dolari - nu per firmă, ci individual. Iar cinci dintre aceştia au câştigat peste 900 milioane de dolari: Steven Cohen, George Soros, Edward Lampert, Kenneth Griffn şi James Simons.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite