Noi vize de acces în Europa pentru cetăţenii Republicii Moldova, via Norvegia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cetățenii moldoveni vor putea aplica pentru vize de intrare în Norvegia la Centrul Comun de Eliberare a Vizelor de pe lângă Ambasada Ungariei la Chişinău.

Informația a fost făcută publică de către noul ambasador al Ungariei în Republica Moldova, Mátyás Szilágyi, în cadrul unei conferințe de presă, potrivit Unimedia.

Moldovenii vor depune dosarul pentru obţinerea vizei la Chişinău, iar decizia de acordare a vizei va fi luată de Ambasada Norvegiei de la Bucureşti. „Procedura va dura câteva zile", a accentuat Mátyás Szilágyi.

Astfel, Norvegia va deveni cea de-a 16-a țară europeană reprezentată de Centrul Comun de Vize de la Chișinău. „Centrul Comun de Eliberare a Vizelor reprezintă 15 țări. În curând vor fi eliberate vize și pentru Norvegia, vize de ședere pentru maxim 90 de zile, vize turistice, etc. Acum suntem la faza de totalizare a acestei proceduri. Sperăm că în curând vom putea oferi acest serviciu cetățenilor moldoveni", a menționat ambasadorul.

Centrul Comun de Eliberare a Vizelor pentru Uniunea Europeană s-a deschis la Chişinău în aprilie 2007. Centrul şi-a început activitatea cu 4 ţări, iar acum reprezintă deja 15 țări: Austria, Belgia, Croaţia, Danemarca,Grecia, Elveţia, Estonia, Finlanda, Letonia, Luxemburg, Slovacia, Slovenia, Suedia, Olanda şi Ungaria.

„Istoria Centrului este una de succes. Noi putem să facilităm procedura de obținere a vizei pentru cetățenii Republicii Moldova. Până acum noi am eliberat 13 665 de vize, au fost depuse 14 477 de cereri. Procentul de refuz este foarte mic. Este semn că institutul nostru este foarte flexibil", a menționat sursa citată.

Diplomatul ungar a vorbit în cadrul conferinței într-o limbă română perfectă. „Am avut posibilitatea de a studia și folosi limba română cât timp am lucrat în România. Sunt bucuros că am avut posibilitatea să cunosc această limbă frumoasă. În cadrul diplomației ungare se salută cunoașterea limbilor țărilor vecine.

Plus, sunt vorbitor și de limba rusă", a adăugat Szilágyi. Acesta a promis că va continua tradițiile bune ale predecedentului său, György Varga, care și-a încheiat activitatea la finele lunii iunie curent.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite