Noi reguli de succesiune la tronul Marii Britanii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul copil născut al cuplului regal sau princiar va putea moşteni tronul, chiar dacă este fată şi în familie mai există un băiat.

Premierul britanic David Cameron a prezentat planurile sale privind schimbarea regulilor de succesiune Marii Britanii şi celorlalte 15 ţări care o au ca monarh pe regina Marii Britanii, Elisabeta a II-a. Premierul britanic este cel care face propunerile de amendare a Constituţiei, care trebuie apoi aprobate de Parlament. Cameron vrea să acorde acelaşi drept de succesiune ca şi băieţilor fetelor din familia regală şi să ridice interdicţia privind căsătoriile cu persoane de religie catolică, noteză BBC News. Mai exact, dacă primul născut e fată şi al doilea băiat, fata poate moşteni tronul.

„Susţinem egalitatea sexelor în toate aspectele vieţii şi este anormal ca regulile privind cea mai înaltă funcţie publică să continue să consolideze superioritatea bărbatului", a explicat Cameron în scrisoarea sa. Şeful guvernului de la Londra a subliniat şi că interdicţia ca un monarh să fie căsătorit cu un romano-catolic este o „anomalie istorică" şi nu poate fi justificată. Însă schimbarea interdicţiei asupra monarhilor romano-catolici nu se regăseşte în propuneri, pentru că regele sau regina Marii Britanii este şi şeful Bisericii Anglicane.

Actuala legea constituţională care reglementează succesiunea datează din 1701 şi a fost adoptată de Parlament după Războiul Civil din 1688, care a consfinţit alungarea regelui catolic Iacob al II-lea şi întronarea unei dinastii protestante de origine germană. De altfel, una dintre prevederile legii din 1701 impune interdicţia de a accede la tron nu doar catolicilor, ci şi protestanţilor care se căsătoresc cu catolici.

Regina este de acord

Biroul premierului a indicat că regina nu a luat parte la discuţii, dar este de acord cu aceste modificări. Presiunile pentru schimbarea legilor privind succesiunea la tron s-au intensificat după căsătoria prinţului William cu tânăra Kate Middleton, în aprilie. Experţii speră ca aceste modificări să intre în vigoare înainte ca ducesa de Cambridge să rămână însărcinată. Aceste reguli ar trebui să se aplice şi eventualilor copii ai ducelui şi ducesei de Cambridge - chiar dacă aceştia ­s-ar naşte înainte de schimbarea legii. Modificările nu ­s-ar aplica însă şi în cazul generaţiilor precedente, astfel încât prinţesa Anne nu va avea prioritate în faţa fraţilor ei mai mici, Andrew şi Edward. În prezent, legea le oferă băieţilor prioritate la ascensiunea la tron în faţa surorilor lor.

Actuala suverană, Elisabeta a II-a, s-a suit pe tron în 1952, la moartea tatălui ei, George al VI-lea, deoarece la acel moment nu existau bărbaţi în ordinea de succesiune imediată - defunctul suveran nu avea fii. O altă schimbare propusă vizează Legea căsătoriilor regale, din 1772, care le cere tuturor descendenţilor regelui George al II-lea să obţină permisiunea monarhului înainte de a se căsători. Guvernul propune ca permisiunea să fie necesară pentru primii şase în linia ascensiunii la tron.

Commonwealth va fi consultat

Pentru a impune aceste noi reguli, celelalte 15 naţiuni ale Commonwealth-ului (naţiunile care o au ca suverană pe regina Marii Britanii) trebuie să fie de acord cu schimbările, iar procedurile nu sunt deloc simple. Constituţia britanică este un mănunchi de legi scrise şi convenţii, de precedente judecătoreşti şi cutume. În acest caz, cutuma cere ca parlamentele ţărilor membre ale Commonwealth-ului să-şi dea aprobarea pentru schimbarea legii. Or, acest lucru cere timp. Cele 16 ţări aflate sub monarhie britanică sunt Marea Britanie, Canada, Australia, Noua Zeelandă, Jamaica, Antigua şi Barbuda, Bahamas, Barbados, Grenada, Belize, St. Christopher şi Nevis, St Lucia, Insulele Solomon, Tuvalu, St. Vincent şi Grenadine şi Papua Noua Guinee.

"Susţinem egalitatea sexelor în toate aspectele vieţii şi este anormal ca regulile privind cea mai înaltă funcţie publică să continue să consolideze superioritatea bărbatului.''
David Cameron premierul Marii Britanii

Primii 10 succesori ai reginei Elisabeta a II-a

1. Charles, prinţ de Wales, fiul cel mare al reginei Elisabeta a II-a
2. William, duce de Cambridge, fiul cel mare al prinţului Charles
3. Henry, prinţ de Wales, fiul cel mic al prinţului Charles
4. Andrew, duce de York, al doilea fiu al reginei Elisabeta a II-a
5. Beatrice, prinţesă de York, fiica cea mare a prinţului Andrew
6. Eugénie, prinţesă de York, fiica cea mică a prinţului Andrew
7. Edward, conte de Wessex, al treilea fiu
al reginei Elisabeta a II-a
8. James, viconte de Severn, fiul prinţului Edward
9. Lady Louise Windsor, fiica prinţului Edward
10. Prinţesa Anne, fiica reginei Elisabeta a II-a

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite