Nobelul pentru medicină, împărţit de doi americani şi un britanic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premiul Nobel pentru Medicină 2007 a fost atribuit ieri, la Stockholm, americanilor Mario Capecchi şi Oliver Smithies, precum şi britanicului Martin Evans pentru lucrările lor referitoare la

Premiul Nobel pentru Medicină 2007 a fost atribuit ieri, la Stockholm, americanilor Mario Capecchi şi Oliver Smithies, precum şi britanicului Martin Evans pentru lucrările lor referitoare la mutaţiile genetice la şoareci cu ajutorul celulelor stem embrionare.

Principala întrebare în ceea ce priveşte premiile pentru ştiinţă (fizică şi chimie) este dacă acestea vor fi câştigate tot de americani, aşa cum s-a întâmplat anul trecut. Cele mai aşteptate distincţii sunt cele pentru literatură şi pace, ai căror câştigători vor fi anunţaţi joi şi vineri.

În ceea ce priveşte Nobelul pentru pace, sunt înscrise în cursă 181 de persoane sau organizaţii. Potrivit analiştilor, anul aceasta ar putea fi recompensată o persoană sau o organizaţie implicată în lupta împotriva încălzirii globale. Cei mai mulţi avansează numele fostului vicepreşedinte american Al Gore.

Acesta a popularizat ameninţarea încălzirii globale prin documentarul "Un adevăr incomod". Academia suedeză are o sarcină grea şi în privinţa acordării distincţiei pentru literatură, având de ales între nume mari precum americanii Philip Roth, Don DeLillo, Joyce Carol Oates, israelianul Amos Oz, mexicanul Carlos Fuentes sau peruanul Mario Vargas Llosa.

Ultimul premiu, cel pentru economie, va fi acordat pe 15 octombrie. Laureaţii vor primi de la regele Suediei, pe 10 decembrie, o medalie de aur, o diplomă şi un cec de 10 milioane de coroane suedeze (1,08 milioane de euro). În testamentul său, omul de ştiinţă Alfred Nobel a precizat că averea sa va fi folosită pentru crearea unei instituţii care să se ocupe anual de premierea unei persoane care a adus un serviciu important umanităţii în cinci domenii diferite. (Cătălina Mihai)

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite