Nobel pentru "cavalerul Terrei"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul acesta, Premiul Nobel pentru Pace a fost împărţit între fostul număr doi de la Casa Albă de pe vremea administraţiei Clinton şi Comisia ONU IPCC. "Este o mare onoare", au fost primele

Anul acesta, Premiul Nobel pentru Pace a fost împărţit între fostul număr doi de la Casa Albă de pe vremea administraţiei Clinton şi Comisia ONU IPCC.

"Este o mare onoare", au fost primele cuvinte pronunţate de Al Gore după ce a aflat că i s-a înmânat cea mai prestigioasă distincţie internaţională pentru eforturile depuse în sensibilizarea opiniei publice la subiectul încălzirii globale.

Riscurile presupuse de acest fenomen climatic, ce pare a avea un ritm din ce în ce mai rapid de la un an la altul, au fost expuse de fostul vicepreşedinte american pe parcursul a numeroase conferinţe şi au fost sintetizate în lucrarea "An Inconvenient Truth".

Volumul a devenit rapid un bestseller, iar filmul realizat după acesta a fost recompensat cu un Oscar pentru cel mai bun documentar, în luna februarie a acestui an. Premiul Nobel pentru Pace atribuit lui Al Gore arată că subiectul controversat al schimbărilor climatice provocate de încălzirea planetei reprezintă un semn că lumea politică internaţională conştientizează din ce în ce mai profund pericolele social-economice pe care le presupun aceste modificări.

Deziluzia politicii şi alarma ambientală

Al Gore a petrecut 16 ani în Congresul American şi opt la Casa Albă înainte de a deveni cel mai cunoscut "cavaler al Terrei", după cum a fost supranumit. În 1993 a fost ales vicepreşedinte al Statelor Unite, funcţie pe care a avut-o până în 2001. A luat parte la alegerile din 2000 şi, în timpul campaniei electorale, sondajele îl arătau umăr la umăr cu rivalul său republican, George W. Bush. După ce acesta din urmă a câştigat cu o diferenţă de numai 537 de voturi, Al Gore şi-a concentrat atenţia aproape în exclusivitate asupra problemelor ambientale.

Gore îşi va ceda premiul

Tot în cadrul susţinutei activităţi ecologice, fostul vicepreşedinte s-a implicat, în luna iulie a acestui an, în organizarea unui megaconcert, "Live Earth", care s-a desfăşurat simultan în mai multe mari oraşe ale lumii. Fondurile obţinute din vânzarea biletelor au fost donate pentru acţiuni de protejare a mediului înconjurător. De altfel, după ce a primit Nobelul, Gore a declarat că îşi va ceda suma cuvenită Alianţei pentru Protecţia Climei. "Problema schimbărilor climatice nu mai reprezintă doar o chestiune politică, ci a devenit deja una morală", a mai spus el la festivitatea decernării premiilor. Analiştii susţin că Al Gore
s-ar putea întoarce în politică după acest premiu.

IPCC a adus al 11-lea Nobel pentru ONU

Premiul Nobel pentru Pace a mai fost atribuit şi Comisiei Interguvernamentale a ONU pentru Schimbări Climatice (IPCC). Comitetul de la Oslo a considerat că IPCC merită Premiul Nobel "pentru eforturile de a construi şi a aduce la cunoştinţa opiniei publice internaţionale toate aspectele legate de schimbările climatice rezultate în urma activităţilor umane şi de măsurile necesare pentru contracararea efectelor negative rezultate".

Purtătorul de cuvânt al IPCC, Carola Traverso Saibante, a declarat că "a fost o adevărată surpriză, dar am fi fost mulţumiţi dacă premiul i-ar fi revenit doar lui Al Gore, pentru că oricum s-a recunoscut importanţa problematicii". Surprins s-a arătat şi preşedintele IPCC, Rajendra Pachauri, care speră că oamenii vor înţelege "mesajul" pe care Academia Suedeză l-a transmis atunci când a ales cei doi "premianţi".

Comitetul analizează şi sintetizează cercetările efectuate de mii de oameni de ştiinţă pe plan internaţional. Raporturile sale, dintre care ultimul a fost publicat la începutul acestui an, le oferă factorilor de decizie politică o bază solidă de informaţii. Premiul de anul acesta este al 11-lea primit de o instituţie sau personalitate aparţinând Naţiunilor Unite. Prima distincţie i-a revenit în 1969 lui John Boyd Orr, fost director al Organizaţiei pentru alimentaţie şi agricultură, iar ultima, în 2005, când a fost atribuit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică şi directorului ei, Mohamed El Baradei.

"Un adevăr incomod", de la Oscar la Nobel

Lungmetrajul "An Inconvenient Truth" ("Un adevăr incomod"), regizat de Davis Guggenheim, a câştigat Premiul Oscar pentru cel mai bun documentar în 2007.

Fostul vicepreşedinte american Al Gore a pus într-un format uşor digerabil informaţii altminteri greu de înghiţit, folosindu-se de animaţie şi de umorul personal pentru a livra detalii explozive, care pun la îndoială viitorul liniştit al omenirii. Potrivit unor studii citate în documentar, nivelul dioxidului de carbon este mai ridicat acum decât a fost în 650.000 de ani de existenţă a Planetei.

Din 1846 şi până astăzi, cele mai mari temperaturi s-au înregistrat începând cu anul 1990, iar 2005 a fost cel mai fierbinte. Din cauza încălzirii globale, începând din 1970, calota arctică s-a micşorat cu 40% în aproape 40 de ani. Documentarul mai arată că Statele Unite ale Americii sunt în proporţie de 30,3% responsabile pentru încălzirea globală, Europa - 27,7%, Africa - 12,2%, Asia - 13,7%.

Nouă erori ştiinţifice în documentar

Judecătorul Michael Burton de la Curtea Superioară din Londra a anunţat că guvernul poate difuza filmul în şcoli numai însoţit de un anunţ explicativ, deoarece documentarul conţine nouă greşeli ştiinţifice.
Inexactităţile au fost semnalate de directorul de şcoală Stewart Dimmock. Judecătorul a spus că nu se poate dovedi că dispariţia zăpezii de pe muntele Kilimanjaro din estul Africii poate fi atribuită încălzirii globale.

Gore face referire, în documentar, şi la un nou studiu care arată că, în premieră, urşi polari s-au înecat pentru că au înotat pe distanţe de până la 100 de kilometri pentru a găsi gheaţă. Cu toate acestea, un singur studiu arată că patru urşi polari s-au înecat de curând din cauza unei furtuni. Comunitatea ştiinţifică nu contestă însă argumentul principal al filmului, care arată pericolele majore ale încălzirii globale. (Dan Boicea)

Poruncile lui Al Gore

Mergeţi pe jos, cu bicicleta, cu transportul în comun
Plantaţi copaci; reciclaţi
Economisiţi energie şi apă. Când nu vă uitaţi la tv, opriţi-l! Acelaşi lucru e valabil şi cu computerul
Folosiţi surse alternative de energie: solară, eoliană



În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite