Nivelul corupţiei în Rusia este "normal şi civilizat"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia a revenit la un nivel al corupţiei "normal" şi "civilizat" după dezastrul din anii '90, în urma destrămării URSS, a apreciat vineri cineastul rus Stanislav Govoruhin, care conduce campania premierului Vladimir Putin pentru prezidenţiale, relatează AFP.

"În prezent, am revenit din nou la o corupţie normală, civilizată, care există şi în China (acolo este adevărat că te împuşcă pentru asta), în Italia sau în America", a declarat Govoruhin într-un interviu pentru ziarul Trud.

"La noi, corupţia este mai naturală decât în aceste ţări, dar suntem pe cale să ieşim dintr-o situaţie monstruoasă de jaf", a adăugat el, referindu-se la privatizările controversate din anii '90.

În Rusia, corupţia este "un viciu de care este dificil să scapi rapid", a apreciat el, subliniind că acest flagel exista deja în perioada ţarilor.

În schimb, "sub regimul lui Stalin nu exista corupţie", a adăugat Govoruhin, fără a face alte precizări.

Regimul fostului dictator sovietic Iosif Stalin a fost marcat de teroare şi execuţii sumare, deportarea şi trimiterea în lagăre a milioane de persoane.

Preşedintele Dmitri Medvedev, care a făcut din lupta contra corupţiei una dintre priorităţile sale la sosirea sa la Kremlin în 2008, a recunoscut că a eşuat în acest domeniu.

Vladimir Putin, care i-a cedat în 2008 preşedinţia lui Medvedev pentru că nu putea candida pentru un al treilea mandat consecutiv la Kremlin, după cele din 2000 şi 2004, este considerat marele favorit al prezidenţialelor de la 4 martie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite