"Niet" BBC, la Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nou episod din războiul rece ruso-britanic. Serviciul în limba rusă al BBC nu va mai putea fi ascultat pe unde lungi în Rusia, începând de ieri. Postul britanic a anunţat că ultimul

Un nou episod din războiul rece ruso-britanic.

Serviciul în limba rusă al BBC nu va mai putea fi ascultat pe unde lungi în Rusia, începând de ieri. Postul britanic a anunţat că ultimul partener rus, Bolşoie Radio, a decis încetarea parteneriatului pentru a-şi putea păstra licenţa de emisie.

Decizia Bolşoie Radio face ca serviciul BBC în limba rusă să fie disponibil doar pe unde medii şi scurte, precum şi pe internet. Grupul financiar Finam, proprietarul postului rus de radio, a precizat că măsura a fost luată după ce autoritatea de acordare a licenţelor a cerut retragerea programelor BBC. În caz contrar, emisia Bolşoie Radio ar fi fost interzisă. În 2006, alte două posturi de radio au fost obligate de autorităţi să înceteze retransmisia programelor BBC.

Grupul media britanic a anunţat că va face apel la această decizie administrativă, solicitând respectarea acordului de anul trecut. Acesta prevedea ca o cincime din programele Bolşoie Radio să fie produse extern. Potrivit "The Times", felul în care au procedat autorităţile ruse aminteşte de practicile Războiului Rece, când BBC era interzis de regimul sovietic. Relaţiile ruso-britanice s-au deteriorat vădit după lichidarea fostului ofiţer KGB Aleksandr Litvinenko, urmată de cererea Londrei de extrădare a presupusului său asasin, Andrei Lugovoi.

Imediat după otrăvirea sa, în Sankt Petersburg şi Moscova programele BBC nu au mai putut fi recepţionate câteva zile. Explicaţia oficială: defecţiuni tehnice. Reducerea la tăcere a BBC face parte din politica preşedintelui rus de a cenzura mass-media independente, mai notează "The Times". De la venirea sa la Kremlin, 20 de jurnalişti au fost ucişi în circumstanţe misterioase.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite