Nicolas Sarkozy, acuzat de mită în cazul fondării unei companii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia din Luxembourg a anunţat miercuri că preşedintele francez Nicolas Sarkozy este fondator al unei companii care a administrat fonduri ilegale în valoare de zeci de milioane de euro, relatează The Times.

Potrivit anchetei, Sarkozy ar fi fost implicat în dosarul vânzării unor submarine franceze Pakistanului în 1994, ceea ce consolidează suspiciunile anchetatorilor francezi, potrivit cărora banii obţinuţi din acest contract au finanţat campania electorală din 1995 condusă de Sarkozy, atunci ministru al bugetului.

Doi judecători francezi cred că disputa dintre Franţa şi Pakistan privind comisioanele neplătite au determinat agenţi pakistanezi să arunce în aer un autocar care transporta muncitori angajaţi de o companie franceză pentru şantierul de la Karachi. 14 persoane şi-au pierdut viaţa în atacul din 2002, dintre care 11 francezi. Iniţial autorităţile au acuzat al-Qaida pentru atac.

Anul trecut, Sarkozy a respins acuzaţiile potrivit cărora banii destinaţi pentru comisioane secrete pentru intermediarii în vânzarea submarinelor au fost folosiţi pentru a finanţa campania electorală a lui Edouard Balladur, din 1995. Balladur, premier în perioada respectivă, a fost susţinut de Sarkozy în cursa împotriva lui Jacques Chirac, pe care a pierdut-o. După ce Chirac a câştigat, el a oprit plăţile de comisioane pentru submarine.

Potrivit The Times, o anchetă parlamentară a stabilit că şantierele navale franceze DCN au plătit peste 95 de milioane de euro intermediarilor pentru un acord privind submarinele. În perioada respectivă, astfel de comisioane nu erau ilegale în Franţa, dar retro-comisioanele da.

Poliţia din Luxembourg, care a cooperat cu judecătorii francezi, a anunţat că, în 1994, Sarkozy "a supervizat direct" înfiinţarea unei companii offshore în Luxembourg, numită Heine. Scopul acestei companii era să direcţioneze plăţile secrete.

În cele din urmă, o parte dintre fondurile care au trecut prin Luembourg s-au întors în Franţa, pentru a finanţa campaniile politice franceze, se arată în raportul poliţiei.

În 1995, credem că a existat o formă de retro-comisioane plătite pentru campanii politice în Franţa, se adaugă în document.

Subliniem că Edouard era în 1995 candidat la alegerile prezidenţiale împotriva lui Jacques Chirac şi că era susţinut de o parte din RPR (Rassemblement pour la Republique, formaţiune gaullistă), inclusiv Nicolas Sarkozy, potrivit poliţiei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite